Minister Schultz: “Geen simpele oplossingen voor crisis binnenvaart”

binnenvaartFoto

“Ik geloof in een gezonde toekomst voor de binnenvaart. Daarom blijf ik de komende jaren ondanks alle bezuinigingen fors investeren in aanleg en onderhoud van vaarwegen, ligplaatsen en sluizen. Met de modernste vloot ter wereld is de binnenvaart een drijvende kracht van onze economie. Maar simpele oplossingen voor de crisis zijn er niet.”

Steun
Met die woorden stak minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) de noodlijdende binnenvaartsector vandaag op het congres van schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer een hart onder de riem. Ze benadrukte dat het ministerie hard werkt om oplossingen voor de sector aan te dragen. Nederland geeft steun aan de Belgische autoriteiten die de crisis in de binnenvaart aanmelden in Brussel. Minister Schultz blijft bovendien investeren in vaarwegen en sluizen: gemiddeld 800 miljoen per jaar en 3,3 miljard euro in deze kabinetsperiode. In het programma Beter Benutten worden verladers overgehaald vrachtwagens van de weg te halen en te kiezen voor vervoer over water. “In Brabant moet dat 600 vrachtauto’s per dag gaan schelen: beter voor de doorstroming op de weg en goed voor de binnenvaart. Met de regio Twente hoop ik een soortgelijke afspraak te maken.” Daarnaast stimuleert het ministerie groen varen op LNG en strijdt het internationaal voor vermindering van de regeldruk.

Wifi
Om haar inspanningen voor de sector kracht bij te zetten, overhandigde minister Schultz op het congres symbolisch een Wifi kastje aan Bert Luijendijk, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens. Schultz investeert met het programma Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen 1 miljoen euro in de aanleg van Wifi hotspots in 20 havens. Betere toegang tot internet bespaart kosten, is efficiënter en verbetert de concurrentiepositie van de binnenvaart. Ook reikte de minister de eerste diploma’s uit van het nieuwe praktijkexamen Matroos en Schipper. “Een extra route om op een goede en snellere wijze het groot vaarbewijs en de beroepskwalificatie matroos te halen. De drempel om in de binnenvaart aan de slag te gaan wordt hiermee een stuk lager”, aldus Schultz.

Samenwerken
Naast de acties van het ministerie riep minister Schultz de sector op ook zelf hard aan de slag te gaan. Op 29 mei werd de samenwerkingsorganisatie Binnenvaart Logistiek Nederland opgericht, waarin de Binnenvaart Branche Unie (BBU), de Groep Varende Ondernemers uit CBRB en Koninklijke Schuttevaer samengaan. Schultz noemde het een mooie eerste stap. “Belangrijk is nu door te pakken en BLN een volwaardige en krachtige gesprekspartner en belangenbehartiger te laten zijn.”

Meer… Rijksoverheid