Museum Boijmans Van Beuningen gaat voor anker in het Maritiem Museum

Twee unieke kunstcollecties komen samen. Leer een tot dusver onbekende, maritieme wereld kennen achter beroemde kunstwerken. Museum Boijmans Van Beuningen gaat voor anker in het Maritiem Museum.

Het liefst had het Maritiem Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Maritieme Meesterwerken’ natuurlijk in bezoekers willen ontvangen om deze tentoonstelling in het echt te zien maar dat moet nog even wachten totdat het museum weer open kan. Achter de schermen is hard gewerkt aan de oplevering van de tentoonstelling, maar de lockdown duurt langer dan verwacht. Daarom is er een ‘online preview’ van de tentoonstelling gemaakt. Bekijk de video en ga op reis door zes eeuwen maritieme schilderkunst, door verhalen en vergezichten.

De museumdirecteuren nemen je mee

Museumdirecteuren Bert Boer en Sjarel Ex leiden je rond over deze tentoonstelling en Irene Jacobs (conservator Maritiem Museum Rotterdam) en Rozanne de Bruijne (gastconservator Museum Boijmans Van Beuningen) die de tentoonstelling hebben samengesteld vertellen je de verhalen van de bijzondere kunstwerken.

“De combinatie van de twee collecties maakt deze tentoonstelling uniek”, zegt algemeen directeur Bert Boer van het Maritiem Museum. “Zes eeuwen maritieme kunst komen samen op exact de plek waar de Rotterdamse haven in de 17e eeuw begon, de Leuvehaven.” Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen voegt daar aan toe: “de combinatie Maritiem en Boijmans is bijzonder want beide musea verzamelen vanuit een ander standpunt. Boijmans koopt zeestukken altijd gebaseerd op de artistieke kwaliteit, het Maritiem verzamelt op basis van thema’s en vanuit historisch oogpunt. De combinatie van beide levert een verbluffend mooie, unieke expositie op.”

View on Youtube.

Twee blikvelden

De tentoonstelling bestaat niet alleen uit twee collecties die samenkomen, de tentoonstelling vertelt alle verhalen vanuit twee blikvelden. Allereerst de kunsthistorische. Wat maakt een werk bijzonder? Hoe kwam de schilder tot het werk en wie of wat beïnvloedde hem of haar? Daarnaast komt het maritieme verhaal uitgebreid aan bod. Wat zie je en waarom is dit belangrijk?

Grote namen en kunstwerken

De tentoonstelling vertelt de verhalen van de scheepvaart en havens en de mensen die daarin leven via zes eeuwen (schilder)kunst, met een unieke collectie va Jeroen Bosch via Willem van de Velde de Oude naar Guido van der Werve en van de 16e tot de 21e eeuw. Werken van Claude Monet, Paul Signac, Jeroen Bosch, Hendrik Avercamp en Jozef Israëls ontmoeten in een unieke presentatie moderne kunstwerken van Guido van de Werve, Sasja Hagens en Dolf Henkes. Een deel van de tentoonstelling bestaat uit een grote selectie tekeningen van Willem van de Velde de Oude.

Boijmans bij de Buren

De tentoonstelling ‘Maritieme Meesterwerken’ is de laatste in de serie “Boijmans bij de Buren”. Door de achtjarige sluiting van Museum Boijmans Van Beuningen, reist de collectie naar diverse musea in de regio. Maritieme Meesterwerken is mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad.

‘Maritieme Meesterwerken’ is te zien t/m 4 september 2022.