Museum van iedereen

VOC-kaart-Corpus-Christ

Nieuwe expostie ‘Met dank aan’
Vanaf zaterdag 30 november is in het Maritiem Museum Rotterdam de nieuwe tentoonstelling ‘Met dank aan’ te zien. In de expo ontdekken bezoekers dat de collectie van het museum, die behoort tot de wereldtop, grotendeels bestaat dankzij schenkingen en financiële steun van particulieren, bedrijven en fondsen. Bezoekers bewonderen parels uit de collectie, maken kennis met soms onverwachte schenkers en ontdekken wat elke gift zo waardevol maakt voor de gever en het museum. ‘Met dank aan’ is te zien tot en met 15 juni 2014.

Voor én door de bezoeker
De allereerste schenking in 1851 door Prins Hendrik ‘de zeevaarder’, vormde de basis van het Maritiem Museum Rotterdam. Sinds die tijd is de collectie gegroeid tot meer dan 500.000 objecten, van beroemde schilderijen en eeuwenoude scheepsmodellen tot zeldzame scheepsdagboeken en unieke theelepeltjes. Algemeen Directeur Frits Loomeijer: “Onze collectie is er niet alleen vóór de bezoeker, maar voor een heel groot gedeelte ook dóór de bezoeker. Dankzij hen kunnen we met objecten verhalen vertellen over de maritieme wereld van vroeger, vandaag en morgen. Wij zijn daar zeer dankbaar voor en willen dat met de tentoonstelling laten zien”.

Objecten vertellen een verhaal
In de expositie ontmoeten bezoekers verschillende soorten schenkers: particulieren, bedrijven en fondsen. Bij particulieren denk je al gauw aan mensen met een groot vermogen die het museum een warm hart toedragen, maar veel vaker zijn het heel gewone mensen met spullen die niet per definitie duur zijn, maar zeer waardevol vanwege hun verhaal. Zo schonk de familie Rotgans het museum een zakhorloge dat gedragen werd tijdens het blussen van de Statendam (III) in 1940. Een vijandige kogel raakte het horloge, maar kon niet voorkomen dat de drager om het leven kwam. Het horloge is niets meer waard, maar historisch is het een symbool voor het bombardement op Rotterdam en het uitbranden van het beroemde passagiersschip Statendam. Een ander voorbeeld is een reddingsvest dat geschonken werd door de kapitein van een tanker die talloze passagiers van het gezonken cruiseschip ‘Achille Lauro’ redde. Dit vest herinnert aan deze ramp in 1994.

Waarom zou je schenken?
Waarom zou je zomaar iets geven aan een museum zonder er iets voor terug te krijgen? In de expositie ‘Met dank aan‘ krijgt de bezoeker inzicht in de verschillende motieven van schenkers. Voor sommigen is het een manier om bij te dragen aan het behoud van nationaal cultureel erfgoed: de miljoenenaankoop van de unieke VOC kaarten van de 16de eeuwse cartograaf Johan Blaeu uit de Corpus Christie collectie had het museum zonder schenkingen van fondsen en particulieren niet kunnen doen. Van de werf Van der Giessen de Noord in Krimpen aan de IJssel hadden weinigen meer iets geweten als de complete bedrijfsgeschiedenis niet in het museum was ondergebracht en het Rotterdamse bedrijf Damen Shipyards schonk een model van een revolutionair schip om te zorgen dat ook het moderne scheepvaartverhaal vertelt kan worden.

Vrienden van het museum
Heel belangrijk voor het museum zijn de particuliere en zakelijke Vrienden van het Maritiem Museum. Dankzij hun financiële steun kunnen al tientallen jaren unieke maritieme objecten worden gekocht, waardoor de verzameling van het museum tot de top van de wereld blijft behoren.

Meer… Maritiem Museum