Nederland en Australie winnen eerste Medal Races Delta Lloyd Regatta 2008

Op zaterdag 24 mei 2008 schreven de Nederlandse en Australische zeilers de eerste Medal Races van de Delta Lloyd Regatta op hun naam. In de Yngling zorgden de NED III van Kooistra/Bes/Platteeuw voor enige sensatie door op indrukwekkende wijze te winnen. In hun kielzog volgden de NED II en de NED I, dus het was een Hollands onderonsje. Groeneveld/Van der Werf/Kampen pakten de eindoverwinning. Bij de 470-heren deden dat de Aussies Nathan Wilmot and Malcolm Page. Morgen staan de overige Medal Races op het programma, waarbij Nederland nog diverse medaillekansen heeft. In de Tornado, 470 vrouwen en de RS:X mannen liggen de oranjezeilers op koers.

Nederlanders domineren Yngling Medal Race
De Nederlandse Yngling-zeilsters stalen vandaag de show in de Medal Race. Vooraf werd de druk nog even opgevoerd toen de onderlinge competitie een formeel gezicht kreeg. Renee Groeneveld protesteerde teamgenoot Mandy Mulder uit de eerste race van de dag wegens een indringfout (onvoldoende ruimte gegeven bij bovenboei). “De heat is on”, reageerde coach Maurice Paardenkoper triomfantelijk. “Dit is nog nooit eerder voorgekomen, maar ik vind het goed dat dit gebeurt. De meiden willen winnen en dat is de juiste mentaliteit.” En winnen deden ze vervolgens ook in de dubbel tellende Medal Race, aanschouwd door een menigte vanaf de tientallen toeschouwerboten. De NED II van Mulder/Faber/Witteveen ging als eerste om de bovenboei, gevolgd door de NED III van Kooistra/Bes/Platteeuw. Groeneveld, Van der Werf en Kampen hielden de spanning nog even hoog. Zij moesten vijf punten goedmaken op de Duitsers om de eindzege te pakken. Dit duel werd zwaar bevochten, maar de Nederlanders volbrachten hun taak en finishten als derde. Kooistra, Bes en nieuwkomer Platteeuw konden hun geluk niet op toen ze winnend door de finish gingen. “We hadden niet eens verwacht in de Medal Race te zitten”, jubelde Kooistra. Coach Paardenkoper met een tevreden lach: “Dit is waar we het voor doen. Dat we met drie boten de wereldtop kunnen afslachten.” Ook Renee Groeneveld kon haar geluk niet op: “Het geeft een super gevoel om het laatste evenement voor de Spelen te winnen.” Thies, Wierenga en Heerema kwamen als vijfde over de eindstreep en werden achtste overall. Thies: “We hebben goede dingen gedaan, maar hadden hoger kunnen eindigen. Onze campagne voor 2008 stopt nu, maar ik heb er enorm van genoten.”

Australische 470-topmannen maken erelijst compleet
Bij de 470-mannen werd de Medal Race eigenlijk in het eerste kruisrak al beslist. Voor de start hadden de Australiërs Wilmot en Page een voorsprong van drie punten op de Italianen Zondona/Trani. De Aussies gingen als eerste overstag naar de voordelige rechterkant van het veld. Ze kwamen als derde, net achter de Italianen en de Argentijnen rond de boventon. Vervolgens kozen ze onder spinnaker voor de rechterzijde. De Italianen, Fransen Charbonnier/Bausset (stonden derde overall), Argentijnen Conte/De la Fuente en de broers Coster gingen als enigen naar links en verloren op de Australiërs. Die pakten de leiding en lieten die niet meer los. De Italianen finishten als tweede, de Nederlanders als vierde en de Fransen als zevende. Daarmee bleef het podium ongewijzigd. Wilmot: “Het eerste kruisrak dicteerde eigenlijk al wie waar in welke positie lag. Wij gingen voor de wind goed en daarna was het een kwestie van controleren. Na de Spelen komt er een einde aan onze elfjarige 470-zeilcarrière. We hadden alle Grade 1 evenementen een keer gewonnen, alleen deze ontbrak nog. We zijn dus heel blij.” Dat ging niet op voor Sven en Kalle Coster, die op een vijfde plek overall bleven steken. Sven Coster: “We hadden de beste start, maar kwamen niet als eerste boven. We hadden deze race gewoon moeten winnen, maar we gaan gewoon niet hard.”

RS:X – Van Rijsselberge niet te stoppen
Texelaar Dorian van Rijsselberge lijkt niet meer te stoppen. Hij pakte op zaterdagmiddag beide paaltje en dichtte daardoor het gat met de Sloveen tot vier punten. Casper Bouman revancheerde zich enigszins, maar staat momenteel negende en dat is niet genoeg voor een halve nominatie. Morgen valt de beslissing voor wat betreft dit kwalificatiemoment. Hij staat 26 punten van de nummer zes verwijderd, maar de Medal Race telt dubbel. Bij de vrouwen was de Spaanse Marina Alabau onverslaanbaar met twee eentjes.

Laser Radial – Match racen
Anna Tunnicliffe (USA) en Gintare Volungeviciute (SLO) zorgden vandaag voor spanning in de strijd om de gouden positie. Tunnicliffe: “Toen ik aan de laatste race begon, stond ik maar vijf punten voor haar.” Haar doel was om de voorsprong met een punt te vergroten: “Daarom begon ik voor de start al een matchrace duel met Gintare. We hadden beiden een slechte start aan de bakboordzijde bij de pin end en gingen achter de gehele vloot langs. Ik verdedigde op haar richting de rechter hoek. De wind draaide vervolgens naar rechts en we schoven zo terug in de top tien.” De Amerikaanse nummer één op de ISAF wereldranglijst eindigde als derde and Volungeviciute als negende, wat resulteerde in een gat van precies zes punten. Dat is een mooie marge aan de vooravond van de Medal Race.
De Nederlandse meiden Gea Jutjens en Marrit Bouwmeester zullen die niet varen. Zij bleven deze week ver verwijderd van een nominatie voor Beijing. Jutjens, die 27ste staat: “Het kan beter, maar het is zo moeilijk in dit sterke veld. We gaan echt boot aan boot om de boeien. Ik ben er door mijn rugblessure twee maanden uit geweest, terwijl de rest fulltime doortrainde. Top tien was hier gewoon niet haalbaar.” Bouwmeester baalde zichtbaar: “Ik denk dat ik teveel heb gevaren en dat ik de voorbereiding naar dit evenement niet handig heb gedaan. Ik ben niet vooruit te branden en ik ben meer in gevecht met mezelf dan met anderen. Ik vind altijd alles leuk, maar nu zit ik even met tegenzin in de boot.” Bouwmeester 28ste.

470 Vrouwen – Sparringpartners aan kop
Sinds het einde van 2007 werken de Brazilianen Fernando Oliveira en Isabel Swan en de Italianen Giulia Conti en Giovanna Micol samen als sparringpartners. Momenteel liggen ze beiden op gouden koers in Medemblik. De Braziliaanse vrouwen hadden de beste score van de dag met een serie van 1-4-2 en verkleinden het gat tot twee punten. Oliveira: “We gingen hard, hadden goede starts en pakten telkens meer druk op aan de rechterkant. Het ging beter dan verwacht.” De Italiaanse leiders finishten vandaag 2-7-6. Conti: “Het is goed om te zien dat al het werk dat we met Fernanda en Isabel gedaan hebben, zijn vruchten afwerpt. We zullen zien hoe het morgen gaat. Ongeacht de uitkomst, blijven we sowieso vrienden.”
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout staan nog altijd vierde overall, op zes punten van het podium verwijderd.

Star –Nieuwe podiumkandidaten
Bij de tweede start van de Stars noteerde het comité zesmaal een OCS. De wereldkampioenen van 2007, Scheidt en Prada (BRA), zaten daarbij en vielen terug naar de vijfde plek. De Zwitserse koplopers Marazzi en De Maria handhaafden zich op hun eerste plek, gevolgd door de huidige wereldkampioenen Kusznierewicz en Zycki (POL) en de tweevoudige kampioenen Loof/Ekstrom uit Zweden.

49er – Britten nemen leiding over
In het 49er-klassement trad wederom een nieuwe leider aan. De Britten Morrison en Rhodes zeilden sterk met een serie van 14-2-2. De mannen stegen naar de gouden positie, gevolgd door de koplopers van gisteren Alonso Tellechea/Alonso Tellechea (ESP) en de broers Sibello (ITA). Het verschil tussen de eerste en de derde positie bedraagt twaalf punten.

Naast hoofdsponsor Delta Lloyd wordt de regatta tevens gesponsord door Volvo Cars Nederland, Infotec, Provincie Noord-Holland, AD Sportwereld Pro, Heuvelman Sound & Vision, WeerOnline, Spa en ARMA Verhuur.

Bron: Delta Lloyd Regatta, 26-05-2008;