Nieuwe app moet file op het water voorkomen

Schippers verliezen vaak tijd, geld en brandstof door opstoppingen bij sluizen en bruggen. De nieuwe app Groene Golf wil deze files voorkomen door informatie en advies te geven over alternatieve routes of het aanpassen van hun snelheid. Zo meldt dagblad De Limburger.

Real time advies over het optimale vaartempo
Met de nieuwe app Groene Golf moet het tijdverlies voor binnenvaarders worden geminimaliseerd. De app geeft real time advies aan schippers en sluiswachters over het optimale vaartempo tijdens het vaartraject. Deze informatie zorgt niet alleen voor een voorspoedige vaart, maar draagt ook bij aan groener varen, door minder brandstofverbruik en meer CO2-reductie.

Eerste test in juni
De app is gratis te gebruiken en ontwikkeld door het bedrijf Tapps Wise, in samenwerking met het Vlaamse Novation en het BISS-instituut van de Universiteit van Maastricht. In juni wordt de app getest tussen de sluizen bij Maasbracht en Ternaaien in België. Als alles goed werkt, zal de app ook worden ingezet bij de routes Moerdijk-Venlo-Duisburg en Antwerpen-Born-Duisburg.