Nieuwe stakingen in havens dreigen

Rotterdam – Opnieuw dreigen er acties in de Europese havens. De Europese Commissie heeft alle wijzigingsvoorstellen van het Europees Parlement voor het plan het werk in de havens te liberaliseren van tafel geveegd. Vooral in België, waar havenarbeiders fel betoogden tegen aantasting van hun positie, heeft dat geleid tot boze reacties.


De liberaliserings-voorstellen leidden vorig najaar en eind januari van dit jaar tot stakingsacties in nagenoeg alle Europese havens. In heel Europa trokken ruim 15.000 havenwerkers de straat op. Het leidde tot hevige discussies in het Europees Parlement, die uiteindelijk een groot aantal wijzigingsvoorstellen tot gevolg hadden.


Het leek erop dat het parlement kans zou zien de liberaliseringsplannen af te zwakken. De Europese Commissie wijst de voorgestelde aanpassingen echter van de hand. ,,In plaats van zelfafhandeling door de rederijen zelf toe te staan wanneer dit maar mogelijk is, worden zoveel mogelijk barriegraveres opgeworpen,” constateerde de commissie eind vorige week. Waar de commissie vond dat de rederijen zelf mochten uitmaken wie hun schepen laadde of loste, bleek het parlement enkel te willen praten over het inzetten van de eigen scheepsbemanning en dan nog onder strikte voorwaarden. Dat was ook één van de eisen van de vakbonden, die vreesden voor de veiligheid in de havens indien de reders Jan en alleman zouden kunnen charteren voor het laad- en loswerk.

Bron: Rotterdams Dagblad, 29-04-2003;