No guts no glory Botenbeurs Hoorn 2015

Afgelopen zondag sloot de 2015-editie van een zonovergoten Hoornse botenbeurs. Om boten te verkopen moet je lef hebben, bewees directeur Hans Webbink van de fameuze jachtwerf Steeler Yachts, beursdeelnemer en winnaar van de belangrijke European Powerboat of the Year 2015-award. Op de zondagmiddag stak hij van wal met een complete familie aan boord voor een proefvaart buitengaats, waar in het Hoornse Hop met windkracht 6 aan lagerwal een onstuimige zee stond. Dan durf je inderdaad. Die avond SMS-te hij: “Zeiknat op IJsselmeer, maar de boot is verkocht”. Webbink kwam voor het eerst met 1 boot naar de verregende 2014-editie, zag het potentieel en deed dit jaar met liefst 3 luxe motorjachten mee.

Ook Linssen Yachts dat helemaal uit Maasbracht in Limburg was gekomen sluit positief af: “In 5 beursjaren verkochten we 3 jachten waarvan 2 nieuwbouw. We verwachten 2 extra verkopen door de beurs dit jaar.” Lex Sluyter van Navilex maakte vervolgafspraken: “Een gericht publiek en hele goede sfeer.” Egbert van Dalsem van Scheepsmakelaardij Goliath e-mailde: “Eén keer de champagne laten knallen voor een op de beurs verkochte boot. We denken naar aanleiding van de beurs meerdere schepen te verkopen en reserveren voor volgend jaar alvast 10 plekken”. Panta Rhei: “Waarschijnlijk één schip verkocht.” (noot van de organisator: verkoopopdrachten worden vaak pas definitief vlak na een botenbeurs). Heech By De Mar meldde het pronkstuk van de beurs, de prachtig gerestaureerde aak Dolfijn ter waarde van € 375.000, vermoedelijk te verkopen naar aanleiding van Hoorn. De meeste deelnemers maakten afspraken voor werfbezoek en proefvaarten, kregen nieuwe boten in bemiddeling of opdrachten voor bijvoorbeeld refits. Ook bezoekers uitten zich tevreden, zoals Marc van Maanen op Facebook: “Twee interessante zeilschepen bezichtigd. Waarvan 1 serieuze optie.”

De Hoornse botenbeurs beleefde dit jaar haar 7e editie. Uiteindelijk lagen iets meer dan 100 boten te koop, minder dan in voorgaande jaren wat ongetwijfeld werd veroorzaakt door het gelijktijdig georganiseerde Sail. Vaste deelnemers uit Noord- en Zuid-Holland en Brabant haakten af omdat ze niet met andermans boten en onderbemand door de krioelende massa over het IJ wilden. Ondanks de hitte kwamen toch nog veel geïnteresseerden af op het aanbod en alle feestelijkheden rondom de botenbeurs en werd het een geslaagd evenement. Organisator YachtFocus is voornemens een onderzoek te doen onder de deelnemers of tijdstip en locatie naar wens zijn, en hoe de beurs kan groeien. De uitkomsten van dit onderzoek worden in december verwacht.