North Sea Port

North Sea Port maakt coronaverlies gedurende eerste negen maanden stap voor stap goed

Voor de eerste negen maanden van dit jaar boekten de bedrijven in North Sea Port een goederenoverslag via zeevaart van 51,3 miljoen ton. Dit is 9% meer dan in dezelfde periode in 2020.

North Sea Port
North Sea Port
Foto, North Sea Port

In 2020 had North Sea Port voor de eerste negen maanden – middenin de coronacrisis – nog af te rekeningen met een daling van 13% voor de goederenoverslag via zeevaart in vergelijking met het jaar ervoor. Voor de eerste negen maanden van dit jaar 2021 wordt een hele kentering opgetekend: de goederenoverslag via zeevaart nam toe met 9%.

Droge bulk in de lift
De overslag via zeevaart steeg met 4,2 miljoen ton (+9%) in vergelijking met de eerste negen maanden van 2020. Bijna 3 miljoen ton (+12%) van deze toename zit bij de droge bulk waar zowat alle producten in de lift zitten (granen, kolen, ijzererts, cement). North Sea Port is dan ook een bulkhaven.

De vloeibare bulk (zoals petroleum en chemische producten) komt op 12,9 miljoen ton, een stijging van 6,2% en. Ro/ro komt uit op 2,6 miljoen ton (+40,3%). Breakbulk daalt (-1,2%, tot op 7 miljoen ton), net zoals containers (-5,2%, tot op 1,8 miljoen ton).

Hiermee valt de overslag via zeevaart gedurende de eerste negen maanden positiever uit dan geraamd. Als de goederenoverslag aan dit tempo blijft toenemen, komt North Sea Port eind volgend jaar uit op eenzelfde niveau als het record van 2019.

Binnenvaart
Ook de overslag via binnenvaart ging erop vooruit en kwam op 44 miljoen ton (+7,9%). De stijging doet zich voor binnen alle cargotypes. Enkel bij de overslag van containers was er een daling te zien (-34%).