Installatieschip Taillevent in Trianel Borkum II

Offshore windpark Trianel Borkum II klaar voor inbedrijfstelling

Jan De Nul Group levert het offshore windparkproject Trianel Borkum II (TWBII) in de Duitse Noordzee op. Alle 32 windturbines (WTG’s) zijn geïnstalleerd en mechanisch klaargemaakt.

Installatieschip Taillevent in Trianel Borkum II. Foto, Jan De Nul.
Installatieschip Taillevent in Trianel Borkum II
Installatieschip Taillevent in Trianel Borkum II. Foto, Jan De Nul.

Het jack-up offshore installatieschip Taillevent van Jan De Nul Group is in de zomer van 2019 gestart met de installatiewerkzaamheden van de WTG’s. In februari dit jaar vertrok de Taillevent voor een nieuwe opdracht in Taiwan. De overige WTG’s zijn geïnstalleerd door het jack-up schip Blue Tern.

Jan De Nul Group en onderaannemer Global Wind Service hebben de 32 windturbines ook mechanisch klaar gemaakt voor de inbedrijfstelling door TWBII.

Over het Trianel Borkum II-windpark

TWBII ligt op 45 kilometer voor de noordkust van het eiland Borkum en is de tweede fase van Trianel Windkraftwerk Borkum’s project voor de kust van Duitsland. De eerste Trianel Windpark Borkum-fase van 200 MW bestaat uit 40 Adwen-turbines van 5 MW, die sinds 2015 in bedrijf zijn.

Jan De Nul Group kreeg de installatiewerkzaamheden van de WTG’s in december 2017 toegewezen door Senvion, maar de start werd uitgesteld door het faillissement van Senvion. Het offshore windpark Trianel Borkum II telt 32 offshore windturbines met elk een vermogen van 6,33 MW. Jan De Nul was verantwoordelijk voor de offshore installatie én de mechanica van de WTG’s.

Jan De Nul Group had ook de leiding in drie andere Duitse windenergieprojecten: de installatie van de HVAC-exportkabel voor het windmolenpark Trianel Borkum II, de installatie van de HVAC-exportkabel voor het windmolenpark Borkum Riffgrund II, en de installatie van 36 monopiles en overgangsstukken voor het windmolenpark Borkum Riffgrund II.