Olie- en gasbedrijven maken offshore vogelverschrikker

Olie & gas belanghebbenden, Bird Control Group, CHC Helicopter en Total E&P Nederland hebben samen een automatisch laser- en geluidssysteem ontwikkeld waarmee vogels op een vriendelijke manier verjaagd worden van offshore installaties.  Offshore installaties zijn ideale rustplaatsen voor vogels. Hun aanwezigheid is echter een wereldwijd erkend probleem omdat vogeluitwerpselen de veiligheid van helikopterplatformen kunnen verminderen. 

De Aerolaser Helipad is een automatisch systeem dat laser en geluid combineert om helikopterplatformen vrij van vogels te houden. De Aerolaser Helipad is te configureren voor ieder type helikopterplatform en heeft geen negatieve impact op de omgeving.

“De UK CAP437 en ICAO voorschriften verplichten een duidelijke zichtbaarheid van markeringen en navigatieverlichting. Vogeluitwerpselen kunnen deze markeringen aan het zicht onttrekken”, aldus Jack van Sligter, Helideck Inspecteur bij CHC Helicopter. “Wij willen onze bemanning en passagiers veilige werkomstandigheden bieden. Hierbij horen veilige landingen offshore”, aldus de heer Van Sligter. “Piloten zijn verheugd dat actie wordt ondernomen om dit te bewerkstelligen.”

Volgens het rapport “Bird guano accumulations and their effect on offshore helicopter operations” van de Britse Civil Aviation Authority, ervaren alle Britse helikopterbedrijven dit probleem. Er zijn gevallen bekend waarbij een platform 90 procent bedekt was met vogeluitwerpselen. De kosten voor het schoonmaken van heliplatformen wegens vogeluitwerpselen kunnen oplopen tot Euro 100.000,- per platform per jaar.

Aerolaser_Helipad03

Steinar Henskes, CEO van Bird Control Group, zegt dat Total E&P Nederland hun kennis op het gebied van offshore olie en gas deelde en financiële steun heeft verleend voor de ontwikkeling van het product. “Met de implementatie van dit apparaat is Total het eerste olie- en gasbedrijf in de wereld dat op zo’n duurzame wijze hun activiteiten op zee heeft geïntegreerd in de natuur”, aldus de heer Henskes.

Het Wereld Natuur Fonds erkent het diervriendelijke karakter van lasertechnologie voor vogelverjaging. 

Total installeert samen met Bird Control Group het vogelverjaagsysteem op drie andere locaties in de Noordzee.


Meer… Total E&P NederlandCHC Helicopter en Bird Control Group