Opening expo ‘Wonen op Water’ tijdens Museumweekend

Wonen-op-Water

Woonbootbewoners vertellen over hun soms onbegrijpelijke passie. Met familie-activiteiten en optredens opent het Maritiem Museum Rotterdam tijdens het Museumweekend op 5 en 6 april de tentoonstelling ‘Wonen op Water’. Nederland is een echt waterland en waar water is, wonen mensen op het water. Maar wat drijft hen om op het water te gaan wonen? Deze familie-expo is te zien tot 14 maart 2016.

Nederland telt ruim 20.000 waterbewoners. Sommigen zien hen als armoedzaaiers, anderen als alternatieve vrijbuiters of als wateryuppen. Ze wonen in historische schepen, gepensioneerde binnenvaartschepen, ruime watervilla’s of klassieke woonarken. Maar wat drijft hen? Hoe leven ze? Is het klein? Hoe is het ‘s winters? Waar komt de post? Op deze en andere vragen krijgt jong en oud antwoord in de tentoonstelling ‘Wonen op Water’. De familie-expo start met een speciaal voor deze expo ontwikkelde schets van Jan Rothuizen. Ook uniek is de column van cabaretier en waterbewoner Hans Sibbel over de verschillen met landbewoners. Bezoekers experimenteren wat hun ideale uitzicht is en hoe de meubels moeten staan om een scheve woonboot te voorkomen. Ook ontdekken ze waarom een drijvende sleutelhanger een onmisbaar gadget is en leren ze meer over de techniek en het onderhoud van een woonschip. Jong en oud bekijkt gedetailleerde modellen van verschillende typen woonboten en maakt in mini-docu’s kennis met hun al net zo diverse bewoners.

Waterbewoners aan het woord
Voor de human interest films interviewde het Maritiem Museum enkele waterbewoners over hun gezamenlijke passie. Wonen op water verschilt wezenlijk van wonen op het vaste land. Ze kunnen bijvoorbeeld met hun huis op vakantie en ervaren de rust en vrijheid van het buiten wonen; ook midden in de stad. Audrey vertelt bijvoorbeeld: “Als je op het water woont, ben je je veel meer bewust van het seizoen en weer”. Maar hun huis kan ook zinken en moet regelmatig op het droge voor onderhoud. Zeno (16) verklapt: “Ik vind het heerlijk om van het schip in het water te springen om te zwemmen. Het is wel vies, want wij lozen (wel door een pomp vermalen) onze WC erin, maar je moet ook een beetje risico durven nemen in het leven”.

Openingsfeest Museumweekend
Tijdens het Museumweekend viert het Maritiem Museum de feestelijke familieopening van ‘Wonen op Water’. Kinderen kunnen hun woonbootbewonerdiploma behalen, een woonarkkijkdoos maken, vogels spotten, hun zeebenen testen en als binnenhuisarchitect aan de slag. Op zondag zijn er extra activiteiten en presentaties. Families kunnen luisteren naar de passievolle verhalen van woonbootbewoners, kijken naar de waterkunstenaar die wonen op water tot leven brengt met watertekeningen of aansluiten bij een wandeling door de grootste museumhaven van Nederland. Deze maakt deel uit van Het Havenmuseum waarmee, vooruitlopend op ons samengaan, voor deze expo al intensief is samengewerkt.

Meer… Maritiem Museum