Opnieuw groot verlies voor rederij Vroon

Het familiebedrijf Vroon heeft in 2018 voor het 3e jaar op rij groot verlies geleden, 226 miljoen dollar (202 miljoen euro), zo blijkt uit de jaarcijfers. Vroon blijft in zwaar weer en moet blijven vechten om te overleven. Het bedrijf moest onder meer 98 miljoen dollar afboeken op de vloot.

In 2015 was het bedrijf nog winstgevend. In 2016 raakte Vroon in grote financiële problemen en bleek dat de rederij ook een totenhoge schuld had opgebouwd. In de afgelopen 3 jaar is er in totaal 600 miljoen dollar verlies geleden. Het verlies in 2018 is wel een stuk minder dan dat van 2017, toen werd er een verlies gedraaid van 362 miljoen dollar.

Herman Marks, vorig jaar aangetreden als ceo, verklaart in een toelichting aan het FD dat ook 2019 verlieslatend zal zijn. “De resultaten zullen aanzienlijk beter zijn dan vorig jaar. Maar ik verwacht niet dat we dit jaar winst zullen maken.”

Banken hebben zwaardere eisen

Eind 2016 kon het bedrijf niet meer aan zijn schuldverplichtingen voldoen. In november zijn er nieuwe afspraken met zwaardere eisen gemaakt met een consortium van 18 banken. Het bedrijfsresultaat en kasstroom moeten fors toenemen en om de schuld te verminderen moeten er nog meer bedrijfsonderdelen verkocht worden. De schuld is meer dan 1 miljard dollar en het eigen vermogen van het familiebedrijf is van meer dan een miljard euro gedaald naar 242 miljoen euro.

Crisis in olie- en gasindustrie

Vroon kreeg minder opdrachten door de crisis in de olie- en gasindustrie. De rederij is dienstverlener aan de olie- en gasindustrie en vervoerder van containerschepen, droge bulk, auto’s en vee over zee. Rederij Vroon was 126 jaar gevestigd in Breskens. In 2016 verhuisde het hoofdkantoor naar Breda. Tot voor kort had het bedrijf zo’n 3000 mensen in dienst wereldwijd.