Particuliere beveiligers op zeeschepen mogen schieten

Reders mogen eigen beveiliging inzetten op zeeschepen en die mogen wapens dragen en schieten op piraten. Daar is nu een meerderheid voor in de Tweede Kamer, de ChristenUnie is nu ook akkoord gegaan in de Tweede Kamer met de wens van reders, zo meldt NOS. De beveiligers moeten wel een bodycam dragen en er moet een 360-graden-camera met geluid op het schip gemonteerd zijn.

Zodra de beveiligers ingrijpen moeten de camera’s opnemen zodat het Openbaar Ministerie achteraf de situatie kan beoordelen.

Waarnemend KVNR-directeur Guido Hollaar: “Het moet natuurlijk geen Wilde Westen worden”, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. De particuliere beveiligers zijn volgens hem vaak oud-militairen. Mensen die ervaring hebben met gevechtssituaties en een uitgebreide training achter de rug hebben. “Absoluut geen Rambo’s”, volgens Hollaar.

Op dit moment moeten de kapiteins contact opnemen met de Koninklijke Marine of andere defensieschepen van de  anti-piraterijmissie van de Europese Unie zodra er piraten aan boord klimmen. Maar defensie kan niet aan de vraag van de reders voldoen. De rederijen zijn al jaren bezig om particuliere beveiliging aan boord te krijgen die ook geweld mogen gebruiken.

Vooral voor de kust van Somalië, in de Golf van Aden, zijn in het verleden veel koopvaardijschepen gekaapt.

Regeringspartij D66 en een groot deel van de oppositie zijn tegen het plan om particuliere beveiligingsbedrijven onder strikte voorwaarden geweld te laten gebruiken. Zij vinden dat de overheid een geweldsmonopolie moet hebben en dat alleen de marine geweld mag gebruiken op zee.