P&O Nedlloyd: meer containers, minder geld

Amsterdam – Het is eigenlijk heel zuur: rederij P&O Nedlloyd vervoert steeds meer containers, maar verdient steeds minder geld. Rederij-topman H. H. Meijer blijft echter optimistisch. Van frustraties is geen sprake, beweert hij. Sterker nog: er wordt wel zeker geld verdiend, vindt Meijer.


De ‘winst’ zit in de gigantische kostenbesparingen, legt Meijer uit. De toekomst voor de Brits-Nederlandse rederij is bovendien zonniger dan ooit, mits aan één belangrijke voorwaarde kan worden voldaan: herstel van de tarieven. Er zijn al voorzichtige signalen die daar op duiden. ,,Maar,” zegt Meijer in een toelichting op de zwaar tegenvallende jaarcijfers (206 miljoen dolar verlies in 2002), ,,de onzekerheden in de wereld zijn vandaag de dag ook erg groot.”


De ongeveer honderdzestig schepen van P&O Nedlloyd hebben vorig jaar iets meer dan 3,5 miljoen standaard containers (TEU’s) vervoerd. Dat is liefst twaalf procent meer dan in het jaar er voor. Echter, de tarieven zijn beroerd. Voor iets meer dan duizend dollar gaat tegenwoordig een container de hele wereld over.

Bron: Rotterdams Dagblad, 07-03-2003;