Replica-schip Captain Cook in Vlissingen, Antwerpen en Rotterdam

Persbericht


Dit voorjaar zal de in Australië gebouwde replica van Captain Cooks befaamde schip de Endeavour aanmeren in ons land. Cook werd legendarisch door zijn ontdekkingsreizen die in nautisch, astronomisch en cartografisch opzicht van groot belang waren. James Cook verkende met de Endeavour in 1770 het werelddeel  Nieuw-Zeeland en Australië en bracht grote delen van de wereld in kaart. De replica van de Endeavour bezoekt verschillende steden in de Delta-regio en is door belangstellenden en groepen te bezoeken. Op 8 april zal de Endeavour aanmeren in Vlissingen waar het van 9 t/m 18 april te bezichtigen is.


Het verblijf
De Endeavour vaart momenteel in Europa. Dankzij de in Vlissingen gevestigde reis- en evenementenorganisatie House of Britain werd een langdurig bezoek van de Endeavour aan onze regio gerealiseerd. De Endeavour zal van 9 tot 18 april in Vlissingen aangemeerd zijn, waarna zij van 19 tot 26 april in Antwerpen en van 28 april tot 3 mei in Rotterdam is te bezichtigen.


Een bezoek aan de Endeavour
Op 8 april zal de Endeavour na haar reis van de Canarische Eilanden op historische wijze worden binnengehaald in Vlissingen, waarna zij zal aanmeren aan de Piet Heinkade. Bij het binnenlopen van de Endeavour zullen op de rede van Vlissingen saluutschoten worden afgevuurd. De gemeente Vlissingen zorgt voor een officiële ontvangst volgens de oude maritieme traditie.


Van 9 tot 18 april is de Endeavour van 09:00 tot 17:00 opengesteld voor het publiek en educatieve rondleidingen voor bijvoorbeeld scholieren. ‘s Avonds is de Endeavour geopend voor recepties en diners voor zakelijk Zeeland. House of Britain werkt bij de bezoeken samen met Het Arsenaal en het Zeeuws Maritiem MuZEEum, beide gevestigd in Vlissingen.


Exacte replica
In 1988 startte de HM Bark Endeavour Foundation in Australië met de bouw van een replica van de Endeavour. Na zes jaar noeste arbeid werd de replica aan de hand van originele tekeningen in 1994 gerealiseerd. Het 42 meter lange schip is een gedetailleerde replica geworden van het originele schip, met exact dezelfde afmetingen en indeling. Door de authenticiteit van het schip krijgt men een reële indruk van de omstandigheden waaronder in die tijd werd gevaren.


Programma


Donderdag 8 april 2004
Afmeren van de Endeavour aan de Piet Heinkade. Het binnenlopen van de Endeavour zal op 18-eeuwse wijze geschieden. De gemeente Vlissingen zal de Endeavour officieel ontvangen volgens oude maritieme traditie.


Vrijdag 9 t/m zondag 18 april 2004
De Endeavour is van 09:00u tot 17:00u opengesteld voor publiek en educatieve rondleidingen.


Van 19.00u tot 23.00u worden er recepties en diners gehouden voor bedrijven en haar personeel of relaties. Hiervoor dient men te reserveren bij House of Britain.


Bij de bezoeken wordt samengewerkt met het Maritiem Attractiecentrum Het Arsenaal en het Zeeuws Maritiem MuZEEum, beide gevestigd in Vlissingen. Er zijn ook combinatie-arrangementen met de Endeavour mogelijk.


Maandag 19 april 2004
De Endeavour vertrekt naar Antwerpen, waar het schip zal worden aangemeerd aan de Napoleonskaai in het “Willemsdok”. Daar blijft het schip liggen t/m 25 april 2004. In de tussenliggende periode zijn eveneens bezoeken, rondleidingen en zakelijke evenementen mogelijk.


Maandag 26 april 2004
De Endeavour vertrekt uit Antwerpen voor de vaart naar Maassluis (via Vlissingen).


Dinsdag 27 april 2004
Aankomst Endeavour in Maassluis voor een kort bezoek.


Woensdag 28 april 2004
Vaartocht vanuit Maassluis met genodigden naar de museale leerlingwerkplaats “De Delft”. Dit zal zijn in de Schiehaven waar een replica van het 18e-eeuwse linieschip “De Delft” in aanbouw is. De Endeavour zal daar, in het kader van het Zeehelden Weekend, tot en met zondag 2 mei blijven liggen.


Achtergrondinformatie


De ontdekkingsreiziger James Cook (1728-1779)


Geboren/Overleden: 27/10/1728 – 14/02/1779
Geboortestad/land: Engeland, Marton
Belangrijkste prestatie: Ontdekking van Nieuw Zeeland en de Stille Oceaan


James Cook werd op 27 oktober 1728 als boerenzoon geboren in het dorpje Marton-in-Cleveland, Yorkshire, in Engeland. Toen hij 18 was, werd hij aangenomen bij een scheepswerf in Whitby. Hij leerde zichzelf ook astronomie en wiskunde.


James Cook was een ervaren landmeter en navigator. Hij was een beroemde Engelse zeeman die op reis ging voor de wetenschap. In totaal maakte hij drie lange reizen over de aardbol. Hij verkende de onbekende uithoeken van de wereld en heeft in die periode de cartografische en botanische wetenschap een enorme dienst bewezen. In 1770 ontdekte hij Nieuw Zeeland. Op zijn laatste tocht werd hij vermoord door de bewoners van Hawaï. 


James Cook is één van de grootste ontdekkingsreizigers geweest die ooit over de zeeën heeft gevaren.


De Endeavour was het schip dat James Cook tijdens zijn ontdekkingsreizen voer. The Endeavour foundation in Australië heeft in 1994 de exacte replica van Cook’s schip gerealiseerd. De replica van de Endeavour is een uniek varend museum. Zie ook: https://www.barkendeavour.com.au/

Bron: Housebritain, 17-02-2004;