Rijkswaterstaat zorgt voor duurzame verlichting langs Rijkswateren

Rijkswaterstaat heeft het bedrijf Tebezo uit Genemuiden opdracht gegeven om in de komende tien jaar alle lichtopstanden voor RWS te onderhouden. Het merendeel daarvan wordt in de komende vier jaar duurzaam uitgevoerd. Hiermee draagt Rijkswaterstaat bij aan minder CO2 uitstoot langs de Rijkswateren.

Nieuwe generatie lichtopstanden
Langs de Rijkswateren in Nederland staan ca. 1.200 lichtopstanden. Dit zijn palen of andere constructies, met daarop onder meer een navigatielicht, die de scheepvaart helpen bij een veilige vaart van A naar B. Van deze lichtopstanden worden er tussen de 600 en 700 duurzaam gemaakt.
De nieuwe generatie lichtopstanden heeft zijn eigen energievoorziening en ze wordt uitgerust met led-verlichting.
Dit heeft verschillende voordelen:
• Er is geen CO2-uitstoot meer omdat gebruik gemaakt wordt van zonne-energie;
• De lichtopstanden zijn niet meer afhankelijk van externe energietoevoer;
• Led-verlichting is energiezuinig en minder storingsgevoelig, waardoor ze minder onderhoud nodig hebben.

Vlot en veilig scheepvaartverkeer
Lichtopstanden zijn er in vele soorten en maten, zoals vuurtorens, geleidelichten en havenlichten. Ze worden onder meer gebruikt voor het markeren van de vaarroute en haven in- en uitgangen en om mogelijke gevaren voor de schepen aan te geven, zoals ondiepten en obstakels onder water.
Door ze allemaal op dezelfde manier vorm te geven met de juiste nautische kleuren en attributen volgens internationale normen zijn ze nautisch uniform en voor de vaarweggebruiker beter herkenbaar. Zo dragen ze bij aan nog veiliger en vlot scheepvaartverkeer.
Het duurzaam maken van lichtopstanden begint in het voorjaar van 2011 en is eind 2014 voltooid.

Duurzaamheid bij Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat neemt zijn verantwoordelijkheid, als grote opdrachtgever in de Grond-, Weg- en Waterbouwsector. De carbon footprint van de organisatie is in beeld gebracht. Het gaat hierom de hoeveelheid CO2 en andere broeikasgassen die door Rijkswaterstaat en zijn opdrachtnemers jaarlijks aan de atmosfeer wordt toegevoegd. Op basis van deze inzichten zoekt Rijkswaterstaat samen met marktpartijen naar de meest (kosten)effectieve manier om CO2 reductie te realiseren.
Meer informatie over hoe Rijkswaterstaat werkt aan duurzaamheid is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/duurzaam

Bron: Rijkswaterstaat, 08-02-2011;