Scheepswrakken, mammoetresten en Romeinse nederzetting

Een groep archeologen heeft naar eigen zeggen de “allergrootste en verreweg de rijkste archeologische vindplaats van Nederland” ontdekt. Tussen Alphen en Dreumel werd in de uiterwaarden van de Maas onder meer een groot aantal scheepswrakken gevonden. Ook werden mammoetresten en een Romeinse nederzetting ontdekt, zo meldt NOS.

In 7 jaar tijd zijn er meer dan 100.000 vondsten gedaan in een zand- en kleiwingebied door 18 archeologen waaronder 16 amateurs. De projectontwikkelaar en onderaannemers stonden dat onderzoek toe. Dat waren ze niet verplicht omdat het 275 hectare grote gebied al was vrijgegeven na een archeologisch vooronderzoek.

De deskundigen zijn vooral enthousiast over de scheepswrakken die gevonden zijn. Er zijn ook mammoetresten gevonden en onder meer een nog onbekende Romeinse Nederzetting en oversteekplaats.

Archeoloog Nils Kerkhoven was geïnteresseerd in het gebied en stapte met een collega naar het bedrijf wat in het gebied aan het werk zou gaan. Na het vooronderzoek was de verwachting dat de Maas de meeste sporen waarschijnlijk vernietigd zou hebben. Uiteindelijk zijn er resten gevonden van de prehistorie tot de twintigste eeuw.