Securitybedrijf maakt nieuwe toegangspoort met ontwerp van studenten

Studenten die bedrijven helpen te innoveren, het mes snijdt van twee kanten,een prachtige leerervaring voor de student en een toegevoegde waarde voor het bedrijf. René Besselink, directeur van het Rotterdamse Secure Logistics, vindt van wel. Syntens bracht het bedrijf in contact met studenten van de Hogeschool Rotterdam. “Als je creativiteit verwacht dan heeft samenwerking met studenten zeker meerwaarde.”

Secure Logistics is een dochteronderneming van Deltalinqs, de belangenbehartiger van het Rotterdamse bedrijfsleven in de haven. Deltalinqs wilde in 2003 een systeem ontwikkelen om de toegang van vrachtwagens tot verschillende containerterminals in de Rotterdamse haven te vereenvoudigen en op een betrouwbare manier de identiteit van een chauffeur vast te stellen. Secure Logistics heeft daartoe de XS-Key ontwikkeld, die al snel volop in de haven werd gebruikt. Met behulp van biometrie (een handscan) is de kaart uniek en dus niet overdraagbaar aan andere personen. Inmiddels maken ruim 20.000 chauffeurs uit binnen- en buitenland gebruik van de kaart.

Niet alleen voor een soepele logistiek is de kaart een uitkomst, ook voor beveiliging en veiligheid. De in 2004 ingevoerde ISPS-code (International Ship and Port Security Code) stelt strenge eisen aan het identificeren en registreren van alle bezoekers aan de haven. De XS-Key voldoet daaraan: er is controle op het gehele proces van aankomst, laden, lossen, vertrek en administratie en het is duidelijk wie zich waar bevindt.

Fantastische ontwerpen
Het is onhandig als chauffeurs bij een toegangspoort hun vrachtwagen moeten verlaten, dus heeft Secure Logistics een zuil ontwikkeld, waardoor de chauffeur een kaart kan invoeren en op een plat vlak de hand kan leerleggen voor de biometrische scan. Syntens bracht Secure Logistics in contact met studenten Industrieel Product Ontwerp van de Hogeschool Rotterdam om een nieuw ontwerp voor zo’n zuil te maken. Dat leverde maar liefst 300 ontwerpen op. Na de keuze voor een ontwerp hebben de studenten een prototype gebouwd en aan testen onderworpen. Besselink is tevreden over het resultaat. “Samenwerken met studenten geeft je een frisse kijk op de problematiek. Het leuke van studenten is dat ze niet gehinderd zijn door de bedrijfsmaterie. Er zaten dan ook fantastische ontwerpen tussen.” Innovatieadviseur Frank Bontekoe van Syntens vult aan: “Als je creativiteit zoekt dan heeft samenwerking met studenten zeker meerwaarde.”

Intermediairsfunctie
Ingegeven door moederbedrijf Deltalinqs, heeft Besselink ook een persoonlijke missie om met studenten samen te werken. “Bedrijven in de Rotterdamse haven hebben er belang bij dat onderwijs goed aansluit op het bedrijfsleven.” Frits Luijten, coördinator arbeidsmarktzaken bij Deltalinqs, kan dat alleen maar beamen. “Samenwerken met studenten kan én moet. Voor bedrijven geeft het een nieuwe kijk op een onderwerp, een frisse blik. Een bedrijf kan profiteren van de openheid waarmee een student naar een probleem kijkt. Daarnaast biedt het voor studenten de mogelijkheid om een bedrijf te leren kennen. En het moet ook, want we willen afgestudeerde studenten voor de stad Rotterdam behouden. Nu vertrekken er toch veel na hun studie naar andere steden.” Vooral bij hoger opgeleiden is dat het geval. “Wij werken aan het imago van de haven door hoger opgeleiden te laten zien wat er allemaal gebeurt in de haven en hoe interessant dat is. Daarvoor is Syntens een belangrijke relatie voor ons. Een structurele samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs is belangrijk voor ons is.”

Marketingplan
Voor René Besselink smaakt de samenwerking met de studenten naar meer, wat Besselink betreft. Om ook verladers met hun distributiecentra te interesseren voor de kaart wordt een nieuw marketingplan bedacht. Ditmaal wil Besselink daarbij de hulp van marketingstudenten van de Hogeschool Rotterdam inroepen. Besselink: “Er leven nog vragen hoe we de marketing scherper moeten krijgen: hoe zit die markt in elkaar? Waar zitten de verladers? Hoe moeten we ze benaderen?” Vragen genoeg waar opnieuw een groep studenten zich binnenkort op zal storten. Syntens speelt daarin wederom een rol. Bontekoe: “We helpen Secure Logistics met de productontwikkeling van de zuil, met het betreden van nieuwe markten maar ook met het verkrijgen van een ISO-certificaat – allerlei facetten van de bedrijfsvoering dus. Trajecten die leiden tot nieuwe business daar helpen wij graag aan mee.”

Meer… Syntens