Sluisdeuren Deventer niet gebouwd op deze droogte

De gemeente heeft sinds maandag de sluisdeuren in de haven van Deventer gesloten. Door de lage waterstand dreigen de deuren het te begeven. Schepen kunnen door de sluiting voor onbepaalde tijd niet meer aanleggen bij bedrijven. Op dit moment liggen er vier schepen in de haven die de haven niet kunnen verlaten. 

Hoe lang deze situatie duurt is afhankelijk van de waterstand in de IJssel. Door de droogte is het waterpeil van de IJssel zeer laag, maandag NAP + 0,93 meter. De waterstand in de haven (en het Overijssels kanaal) is NAP + 5,75 meter. Dit is een verschil van zo’n 4,82 meter.

Dat verschil is groter dan waar de sluisdeuren voor zijn ontworpen. Daarom vult de gemeente de sluis nu gedeeltelijk met water om het peilverschil terug te brengen. Om het peil in de sluis op niveau te houden, is schutten niet meer mogelijk. Door deze maatregel is de veiligheid voor het achterliggende gebied gewaarborgd.

Als de sluisdeuren het begeven, dan stroomt de haven leeg en ook de achterliggende waterwegen tot aan Lemelerveld. Dat heeft zeer ernstige gevolgen, voor velen in het gebied.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten