Smit stuurt bergers náár de Golfregio

De Nederlandse bedrijven die in de Golfregio actief zijn, wachten zo lang mogelijk met het terugroepen van hun personeel. Het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf Smit heeft juist extra materieel en menskracht er naar toe gestuurd. Voor de bemanning van twee bergingsschepen, die op verzoek van het Amerikaanse leger paraat worden gehouden, waren voldoende vrijwilligers beschikbaar.

Rotterdam – Met ongeveer tweehonderd werknemers actief in de Golfregio is Smit één van de grootste Nederlandse werkgevers in het met oorlog bedreigde gebied. Het Rotterdamse bedrijf heeft eigen kantoren in Jemen, Sudan en Dubai, van waaruit verschillende projecten worden uitgevoerd. Ook is het bedrijf op dit moment actief in Qatar. Verder is één van de zware ladingschepen met bemanning verhuurd aan het Britse leger voor troepentransport.

Op verzoek van het Amerikaanse leger zijn twee bergingsvaartuigen naar de Golfregio gedirigeerd. Smit staat bijna constant in contact met het Britse en Amerikaanse leger om snel in actie te kunnen komen. Als nodig kunnen schepen die in de Golfregio nu met andere projecten bezig zijn, voor bergingswerk worden vrijgemaakt.

De bemanning van de bergingsschepen bestaat uit vrijwilligers. ,,We dwingen niemand van ons personeel naar dat gebied te gaan,” zegt Smit-topman B. Vree. ,,Voor de bemanning van deze schepen hadden we keus genoeg.” Alle Nederlandse bedrijven die in het Golfgebied actief zijn, hebben de afgelopen maanden familieleden van werknemers al naar huis gehaald. In het algemeen wachten de bedrijven tot het laatste moment met evacueren van werknemers. Wel zijn maatregelen getroffen voor een snelle aftocht.

Bron: Rotterdams Dagblad, 19-03-2003;