sollicitatie toolbox

Sollicitatie toolbox: een sterk cv

Je hebt hem gevonden: de vacature van jouw droombaan. Nu is het moment om het bedrijf te overtuigen dat jij dé geschikte kandidaat bent voor deze job. Hoe je dit doet? Wij geven je aantal handige tips voor een goed cv.

Toolbox with blueprints isolated on orange background. 3d illustration
gesprek offshoreenergy
Overtuig het bedrijf dat jij de geschikte kandidaat bent

Een sterk cv

Tijdens het solliciteren is staat één ding vast. Je hebt een curriculum vitae nodig. Ook wel cv genoemd. Curriculum vitae betekent letterlijk levensloop. Dit betekent niet dat je letterlijk heel je levensloop op je cv kwijt moet. Het gaat uiteindelijk om je werkervaring en opleidingen gecombineerd met persoonlijke informatie. Het allerbelangrijkste dat je cv moet bieden, is jouw geschiktheid voor de openstaande functie.

Wat zet je op je cv?

Begin met je persoonlijke gegevens. Als je in het bezit bent van een rijbewijs, vermeld dit. En mocht je een LinkedInprofiel hebben, kan je een link van je profiel toevoegen. Wil je iets extra’s doen? Voeg een persoonlijk tekstje toe dat iets zegt over wie jij bent.

Werkervaring

Werkervaring is het belangrijkste op je cv. Door je ervaringen te laten zien, kan je aantonen dat jij geschikt bent voor de functie. En dat is waar het uiteindelijk om draait! Werk hier net als bij opleidingen van het heden terug naar het verleden.

Opleidingen, trainingen en cursussen

Naast werkervaring zijn je opleidingen belangrijk om op je cv te zetten. Recruiters gebruiken deze gegevens om kandidaten te selecteren. Zet ook hier je meest recent genoten opleiding bovenaan en werk zo terug naar het verleden.

Vaardigheden

Laat zien wat jij naast je werkervaring en opleidingen nog meer in huis hebt het benoemen van vaardigheden. Deze vaardigheden kun je in eerdere functies, hobby’s of opleidingen hebben opgedaan.

Hobby’s en interesses

Met je cv wil je een recruiter overtuigen dat jij de juiste ervaring hebt en over de nodige vaardigheden beschikt om die ene functie uit te oefenen. Je professionele carrière staat dus centraal. Maar het benoemen van hobby’s en interesses kan ook een goede zet zijn. Een hobby of interesse zegt namelijk meer over wie jij bent.

Foto

Natuurlijk draait het bij een cv om wat je hebt gepresteerd en niet om hoe je eruitziet. Echter is het voor een potentiële werkgever ook belangrijk om via een cv erachter te komen wat voor persoon je bent en daar helpt een pasfoto goed bij. Ook kan het ervoor zorgen dat je beter wordt onthouden.. Zorg daarom voor een goede en professionele pasfoto.

Tot slot

Zorg dat je cv overzichtelijk en strak is. Zorg dat je overal hetzelfde lettertype gebruikt, maak gebruik van tussenkoppen en zorg dat er geen spel- of grammaticafouten in staan. Zorg er tot slot voor dat je cv niet langer dan 2 A4-tjes is. Haal je dit niet? Kijk dan opnieuw kritisch naar wat er allemaal op je cv staat en vraag je af of het een toegevoegde waarde heeft voor de functie waarop je solliciteert.