Startup We4Sea in top 100 meest innovatieve bedrijven

We4Sea, een maritieme technologiestartup gericht op efficiënter brandstofgebruik voor zeeschepen is geselecteerd voor de MKB Innovatie Top 100. Op dinsdag 27 juni presenteerde de Kamer van Koophandel voor de 12e keer deze top 100. De bedrijven worden genomineerd door een vakjury.

We4Sea heeft een cloud-platform ontwikkeld dat geavanceerde oplossingen biedt om de prestaties van zeeschepen te verbeteren, en het brandstofverbruik en de uitstoot te verminderen. We4Sea doet dit door grote hoeveelheden operationele scheepsdata te verzamelen, zoals positie, snelheid, richting en motordata. Deze data wordt naar de wal verstuurd en vervolgens verrijkt met andere databronnen, zoals weersomstandigheden, golfhoogte, stroming en wind.

Dan Veen, CEO van We4Sea: “We zijn heel erg blij met deze nominatie. We hebben een duidelijk doel: met slimme data-technologie schepen zuiniger maken, en de verduurzaming van de scheepvaart te versnellen. De nominatie steunt ons bij deze missie, en maakt duidelijk dat we op een goede koers zitten. Trossen los en volle kracht vooruit!”  

Brandstofbesparing tot wel 20% door data-analyse
De algoritmes en energiemodellen die We4Sea heeft ontwikkeld zetten deze data om in managementinformatie om het gebruik en de configuratie van het schip te optimaliseren. In pilotprojecten heeft We4Sea bewezen dat door het gebruik van data-analyse substantieel op brandstofkosten kan worden bespaard, tot wel 20%. Toepassing van de We4Sea technologie is eenvoudig, aangezien er geen aanvullende hardware nodig is aan boord van het schip.