Talkshow over oplossingen plastic soep in Maritiem Museum

Op vrijdagavond 24 januari om 20:00 uur organiseert het Maritiem Museum Rotterdam een talkshow over het mondiale probleem van de ‘plastic soep’. The Ocean Cleanup, The Great Bubble Barrier en WasteShark vertellen wat zij doen om dit op te lossen. Plastic uit de oceanen en rivieren halen is één deel van de oplossing, maar wat gebeurt er daarna? Rotterdamse innovators laten zien hoe zij het recycle plastic bewerken en hergebruiken.

Interceptor Ocean Cleanup Maritiem Museum
Interceptor van Ocean Cleanup bij Maritiem Museum

Jasper van Eijk, project engineer rivers van The Ocean Cleanup, vertelt over de ‘Interceptor’. Deze nieuwste uitvinding van het team van Boyan Slat verwijdert plastic uit de rivieren voordat het de oceaan bereikt en is sinds enkele maanden te gast in het Maritiem Museum. The Great Bubble Barrier is een andere uitvinding waarbij het plastic naar de oevers van de rivier wordt gedreven door gebruik te maken van luchtbubbels. Francis Zoet, vertelt hoe ze samen met twee vriendinnen op het idee kwamen en hoe het er inmiddels voor staat.

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse tech-ondernemer Richard Hardiman vertelt over het ontstaan van de WasteShark. Zijn uitvinding is geïnspireerd door de walvishaai (whale shark) en haalt plastic uit de haven van Rotterdam.

Plastic uit de oceanen en rivieren halen is één ding, maar wat gebeurt er daarna?

In het tweede deel van deze avond laten Rotterdamse innovatieve initiatieven zien hoe zij het recycle plastic bewerken en hergebruiken. Creatief directeur, Frans Taminiau, van Community Plastics laat zien hoe zij huishoudelijk plastic samen met wijkbewoners verwerken tot waardevolle producten. Ramon Knoester, CEO en oprichter van Recycled Island, laat zien hoe zij plastic in de Rotterdamse haven verzamelen en het weer teruggeeft in vorm van groene drijvende eilanden om zo de biodiversiteit te bevorderen in de haven.

Bert Boer, directeur Maritiem Museum Rotterdam: “Het Maritiem Museum vertelt het verhaal van de impact van de maritieme wereld op ons leven, vroeger, vandaag en morgen. Met deze talkshow brengen we maritieme innovaties bij elkaar en nodigen we uit tot een debat over mogelijke oplossingen voor plastic soep. We hopen hiermee verdere innovaties te stimuleren. Het zou mooi zijn als we onze bezoekers, waaronder hopelijk veel studenten, maritiem experts en technici, inspireren tot verder onderzoek.”

Sprookjesopera Undine

De talkshow wordt omlijst door zangeres Stefanie Janssen die een voorproefje geeft van de sprookjesopera Undine. Een ecologisch sprookje over de magie tussen mensen en niet-mensen. Het verhaal van een, aan plastic verslaafde, zeemeermin.

Tickets

Ga voor tickets voor de talkshow naar www.maritiemmuseum.nl/tickets
Studenten, Vrienden van het museum, sponsoren en partners van het museum krijgen gratis toegang.