Team Brunel en Team SCA voeren druk op

Het Nederlandse Team Brunel en de vrouwenboot Team SCA voeren de druk op. Afgelopen dinsdag zeilde het duo weg van de rest van de vloot in de vierde etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15. Daarmee ontstond een grote splitsing tussen het tweetal dat voor de noordelijke optie koos en de rest in het zuiden. Het noordelijke tweetal bracht de aanvankelijke achterstand van ruim 100 nautische mijlen (nm) in rap tempo terug naar circa 40 nm. En ze genieten nog altijd van 2 extra knopen wind.

Op dit moment vaart Team Brunel van schipper Bouwe Bekking 31,7 nm achter koploper Abu Dhabi Ocean Racing. De afgelopen dagen pakten Brunel en SCA elke positierapport ruim 30 nm terug op de andere 4 boten. Inmiddels varen de 6 Volvo Ocean 65’s in oostelijke richting. De afstand tussen de noordelijke en zuidelijke boten, dus niet ten opzichte van de finish in Auckland, bedraagt circa 115 nm. De route van Team Brunel en Team SCA is 300 nm langer, maar levert wel meer wind op. Dat betekent dat ze eerder in het noorden de sterkere wind kunnen oppikken. Om vervolgens oostwaarts te koersen voor de passage van de Doldrums.

In de vorige editie koos alleen Puma voor deze strategie. Uiteindelijk wisten Kenny Read en zijn mannen voor de wind de hele vloot voorlangs te kruisen, op de latere overallwinnaar Groupama na. Team Brunel’s navigator Andrew Cape moest destijds lijdzaam toezien hoe zijn Telefonica werd gepasseerd. Nu drie jaar later waagt hij zelf de gok. De vraag is of het net zo uitpakt als voor Puma. Ze zullen nog een paar dagen moeten afwachten om te weten wat deze dappere keuze oplevert. In het laatste positierapport verloren ze weer wat mijlen.

Klassementleider Dongfeng Race Team heeft al een favoriet voor het geval het noordelijke tweetal gelijk krijgt. Onboard Reporter San Greenfield (USA) richtte zich in zijn blog tot Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord: “Als wij deze etappe niet kunnen winnen, dan hopen we dat jullie dat doen. Maar geloof me, er zijn 5 Fransmannen, 2 Chinezen en een lange Zweed die er alles aan doen om de leiding over te nemen.”

Meer… Volvo Ocean Race

Related news

List of related news articles