Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis veertiende op WK Tornado

Op zondag 10 december 2006 beëindigde Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis het WK Tornado in San Isidro (ARG) op de veertiende plaats. Daarmee heeft het niet de doelstelling van de top acht gehaald, maar is het wel als beste oranjeduo gefinisht. Mischa Heemskerk en Herbert Dercksen bleven steken op de 26ste plek. Doordat de wind vanmiddag lang op zich liet wachten, vond er uiteindelijk slechts één wedstrijd plaats. Dat betekende dat de Australiërs Bundock/Ashby al voor de start wereldkampioen waren. De strijd om zilver ging tussen de Argentijnen Lange/Espinola en de Oostenrijkers Hagara/Steinacher. Tot groot genoegen van publiek wonnen de Argentijnen de race en het zilver. De tiende wedstrijd vond niet plaats, doordat het na 15.00 uur was en er dan volgens de Sailing Instructions niet meer gestart mocht worden.

Het Zwitserleven-duo klapte vrij snel na het startschot naar rechts, wat de voordelige zijde bleek te zijn. Ze kwamen als tweede rond de bovenboei, net achter de Argentijnen die zes punten moesten goedmaken op de olympische kampioenen Hagara/Steinacher. Die kamen als zevende rond, dus de spanning was groot. In het tweede spinnakerrak verloren Booth en Nieuwenhuis een boot en in het daarop volgende kruisrak nog eentje. Booth: “De wind draaide naar rechts en er lagen een paar teams aan die kant van ons.” Uiteindelijk kwamen ze als vijfde binnen. Lange en Espinola pakten met een straatlengte voorsprong de zege. De toeschouwers gingen uit hun dak alsof Maradonna zojuist over de lijn kwam. De Oostenrijkse rivalen kwamen als elfde binnen en verspeelden daarmee hun tweede positie overall.

Booth over het eindresultaat: “Het doel was top acht en dat hebben we niet gehaald. We hadden nog één of twee goede races nodig gehad. We moeten gewoon meer zeilen om dat niveau te bereiken.” Het tweetal zeilt pas sinds begin november samen op de olympische Tornado. Booth: “We zijn tussen goede teams geëindigd, zoals de zilveren medaillewinnaars van Athene. Sommige hebben het slechter gedaan dan wij. We moeten nu leren om de boot snel te laten gaan en om constanter te presteren.” Pim Nieuwenhuis over zijn eerste WK Tornado met Booth: “Een veertiende plek na een maand samen varen, is niet gek. We hadden gisteren een slechte dag, maar verder deden we altijd wel mee in de top.”

Sponsoring

De door de sponsor gestelde voorwaarde is niet gehaald. Hoe Zwitserleven nu verder gaat, wordt de komende tijd samen met het Watersportverbond geëvalueerd. Eliot Schuchart, Communicatiemanager van Zwisterleven: “We denken in de richting van verlenging van de sponsoring van Mitch en Pim. Daarmee krijgen ze de tijd om zich bij het WK 2007 in Portugal opnieuw te bewijzen. We denken wel dat ze potentie hebben om bij de Spelen in 2008 goed te presteren. Dit is echter allemaal nog onder voorbehoud.”

Top 3 einduitslag:
1. AUS – Bundock/Ashby, 23 punten
2. ARG – Lange/Espinola, 37 punten
3. AUT – Hagara/Steinacher, 41 punten

14. NED – Booth/Nieuwenhuis, 120 punten
26. NED – Heemskerk/Dercksen, 168 punten

Zwitserleven Sailing Plan
De nieuwe formaties Booth/Nieuwenhuis en Heemskerk/Dercksen reisden onder de naam Zwitserleven Sailing Plan af naar Zuid-Amerika. Het Watersportverbond erkent de zeilploeg als ‘merkenteam’ en levert tevens een financiële bijdrage. Na het WK Tornado in San Isidro ten noorden van Buenos Aires, beslist hoofdsponsor Zwitserleven op basis van de resultaten met welk team het doorgaat op weg naar de Spelen in Beijing. Het tweetal dat het hoogste in de top acht eindigt, kan rekenen op een volledige sponsoring. Mocht het verschil minimaal zijn, dan wordt er gekeken welke partij het beste bij het merk en bedrijf Zwitserleven past.

Bron: www.teamzwitserleven.nl, 10-12-2006;