The Ocean Cleanup test installatie in Noordzee

The Ocean Cleanup, een initiatief van de 21-jarige Boyan Slat, mag 23 kilometer uit de kust van Nederland zijn zuiveringsinstallatie voor plastic zwerfafval testen. In het tweede kwartaal van 2016 wordt de 100 meter lange installatie voor de kust van Scheveningen geplaatst. Het is de eerste keer dat deze proef wordt getest in open wateren.

De belangrijkste doelstelling van deze ‘Noordzee test’ is om te kijken hoe het zuiveringssysteem reageert op zware weeromstandigheden, met een focus op de golven en stromingen. Het is bedoeld om te kijken of de installatie heel blijft en hoe ze die in de toekomst kunnen installeren.

In 2013 werd de stichting ‘The Ocean Cleanup’ opgericht door Slat om de plasticvervuiling in de oceanen aan te pakken. Hij bedacht een installatie van lange, drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Het plastic moet worden opgevangen door de stroming en wordt vervolgens opgeslagen en opgehaald door een tanker.

Volgens de plannen moet in 2020 een plasticvanger van 100 kilometer lang komen te liggen in de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï. Daarmee zou ongeveer de helft van de ‘plastic soep’ in dat deel van de oceaan kunnen worden aangepakt.

Meer… The Ocean Cleanup