Topside voor Merkur offshore windpark geïnstalleerd

Afgelopen weekend is de topside voor het offshore substation van het Merkur offshore windpark geïnstalleerd. Het Merkur-windpark ligt in het Duitse deel van de Noordzee. Het topsideplatform bestaat uit 4 dekken, is 20 meter hoog en weegt 2.500 ton en heeft een outputcapaciteit van 396 MW.

De topside is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen Belgische bedrijven in de offshore windenergie. Het contract voor de engineering, aankoop, bouw, het testen en de oplevering van het offshore substation en de bijbehorende jacketfundering is toegewezen aan de joint venture ENGIE Fabricom-Tractebel en Iemants.

Bert Ariën, projectdirecteur Merkur bij GeoSea bevestigt: “De installatie van de topside is een belangrijke mijlpaal voor GeoSea in de bouw van het offshore Merkur-windpark. GeoSea neemt voor het eerst alle Balance of Plant-werken voor haar rekening, inclusief de werken in het kader van het EPCI-contract voor het substation”.

Recordtijd van 14 maanden
Door de uitgebreide knowhow en de gezamenlijke aanpak van de joint venture Engie Fabricom–Tractebel en Iemants is dit onderdeel van het project in een recordtijd van 14 maanden gerealiseerd zegt Ariën.

EPCI-contract voor de Balance of Plant
GeoSea staat in voor de uitvoering van het EPCI-contract voor de Balance of Plant (BoP) voor Merkur. Dit omvat het ontwerp, de aankoop, productie, installatie en oplevering van de funderingsstructuren, kabels en offshore onderstation en de installatie van de WEC’s (Wind Energy Converters).

Merkur-windpark
De eigenaar en ontwikkelaar van het Merkur-windpark is Merkur Offshore GmbH, een joint venture tussen zijn aandeelhouders Partners Group, InfraRed Capital Partners, DEME Concessions en Coriolis. De oplevering van het windmolenpark van 396 MW is gepland voor 2018.