Tweede en grootste fundering van Kriegers Flak geïnstalleerd

Slechts enkele dagen na de installatie van de eerste Gravity Based Foundation heeft het projectteam van Jan De Nul Group de tweede en nog zwaardere GBF voor het offshore windpark Kriegers Flak in Denemarken geïnstalleerd. Het weer was gunstig en de installatie van dit meesterwerk van 10.000 ton verliep zoals gepland.

De barge met daarop de GBF zonk af, het hijsschip Rambiz haakte zich vast aan de fundering en sleepte de drijvende structuur van de barge. Met de hulp van een sleepboot werden de Rambiz en de fundering vervolgens naar de uiteindelijke installatieplaats gesleept, waar het hijsschip in combinatie met een in-house ontworpen ballastmodule de structuur op de zeebodem heeft geplaatst.

Beide structuren werden geïnstalleerd op een grindbed op de zeebodem, dat zeer accuraat voorbereid werd door Jan De Nul Group’s meest recente multipurpose schip Adhémar de Saint-Venant. Zo kon deze structuur met een verticale precisie van 0,01 graden worden geplaatst. Een taak met een grote nauwkeurigheid onder water.

De Adhémar de Saint-Venant zal nu de structuren ballasten en er stenen rond installeren om ze te beschermen tegen de werking van de zee.

Beide funderingen werden op een barge, een groot ponton, in de haven van Oostende gebouwd. Die barge werd op 8 januari 2018 naar Denemarken gesleept.

Over het Kriegers Flak project van Jan De Nul Group en Smulders
Jan De Nul Group en de groep Smulders slaan de handen in elkaar voor de bouw van twee gigantische funderingen voor de hoogspanningsstations van het Deense offshore windpark Kriegers Flak. Ze bestaan uit een betonnen basis (de zogenaamde Gravity Based Foundations, of kort GBF) met daarbovenop een stalen structuur. Jan De Nul Group is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de betonnen GBF, terwijl Smulders zorgt voor het ontwerp en de fabricage van de stalen buizen en platformen die erbovenop komen. Jan De Nul Group installeert de funderingen en is verantwoordelijk voor het ballasten en het rondom rond voorzien van stenen ter bescherming.

Over het windpark Kriegers Flak
Het Deense windpark Kriegers Flak, gelegen in de Baltische zee, bestaat uit twee delen: het westelijke Kriegers Flak A met een totale capaciteit van 200 MW, en het oostelijk gelegen Kriegers Flak B met een totale capaciteit van 400 MW. Elke site is voorzien van een eigen hoogspanningsstation (substation) dat zal instaan voor zowel het windpark zelf, als voor de verbinding tussen het Deense en Duitse elektriciteitsnet. Tegen 2022 zal het tot op heden grootste offshore windpark van Denemarken CO2-vrije elektriciteit genereren voor ongeveer 600.000 gezinnen. Dit project wordt gefinancierd door het European Energy Programme for Recovery.