Tweemaal goud en eenmaal brons voor Nederlanders tijdens Sail for Gold

470-duo Berkhof en Westerhof, en matchraceteam van Groeneveld, Bes en Van der Werf pakken goud tijdens Sail for Gold. Marit Bouwmeester wint brons in Laser Radial-klasse. Costers varen stabiel toernooi, maar grijpen naast de prijzen. Postma blijft door gecancelde medal race op vierde plek hangen.

470 vrouwen
Lobke Berkhout en Lisa Westerhof kwamen naar Weymouth om te testen, maar nemen ondertussen ook nog het goud mee naar huis. Berkhout en Westerhof gingen als tweede de medal race in met een punt achterstand op het Japanse duo Kondo en Tabata. De wereldkampioenen in de 470-klasse doen wat ze moeten doen, blijven de Jappanners voor, eindigen de medal race als vierde en schrijven het derde evenement op rij op hun naam.

Berkhout: “De medal race vandaag was behoorlijk tricky, want de wind kwam van alle kanten en de baan werd dan ook een paar keer verlegd. Maar we kwamen eigenlijk meteen al voor de Japanners en met een steady vierde plek wisten we het af te maken.”

Westerhof: “Ik denk dat we tevreden mogen zijn. We hebben drie wedstrijden gevaren dit jaar, Kiel, het WK en nu Sail for Gold, en we hebben ze alledrie gewonnen. Een mooi resultaat. Nu de winter in en het jaar goed evalueren en dan gaan we in januari 2010 weer van start in Miami.”

470 mannen
Bij de mannen in de 470-klasse laten Steven Le Fevre en Steven Krol zien dat zij serieus meedoen bij de senioren. De jeugdwereldkampioenen van 2008 zeilden een een mooi toernooi, maar maakten vandaag geen kans meer op een podiumplek. Krol en Le Fevre weten echter met ruime voorsprong de medal race te winnen en geven daarmee hun visitekaartje af.

Sven en Kalle Coster deden vandaag nog wel mee om de medailles in de 470-klasse. Als de broers minimaal vier plaatsen voor de Britten Patience/Bithell en de Spanjaarden Barreiros/Sarmiento zouden weten te blijven was brons nog mogelijk. Helaas voor de Costers lukte dat niet. Met een vijfde plek in de medal race moesten zij de Britten en Spanjaarden voor zich dulden en worden ze uiteindelijk vijfde in het algemeen klassement. Jammer voor de broers, die een sterk en stabiel evenement achter de rug hebben, maar hun directe tegenstanders niet op grote fouten konden betrappen.

Matchracen
Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf blijven tot het einde de matchrace-klasse domineren. De drie meiden, die pas een paar maanden samen matchracen onder leiding van coach Klaartje Zuiderbaan, verslaan het Britse team van Lucy Macgregor met 2-1 (vanwege wind- en tijdgebrek werd de geplande best of 5 een best of 3) en voegen daarmee een gouden plak toe aan hun korte, maar imposante erelijst.

Renee Groeneveld: “Helaas ging de eerste wedstrijd toch nog verloren, maar in race twee hadden we meer bootsnelheid en wisten we de Engelsen voor te blijven. Het was nog even spannend in de derde race, omdat we een penalty kregen, maar we zagen kans om die straf in het tweede kruisrak te nemen, waardoor we alsnog vlak achter de Britten uitkwamen. Daarna hebben we ze weten in te halen en zijn we vlak voor ze gefinisht.”

Annemieke Bes: “We hadden dit van te voren niet verwacht, maar het gaat heel lekker met z’n drieen. We gaan er vol voor en we blijven potjes winnen en dan kun je best ver komen, blijkt nu.”

Brechtje van der Werf: “We gaan lekker door, veel leren en deze winter hard trainen en nog beter worden.”

Laser Radial
Marit Bouwmeester maakte, met acht punten achterstand op koploopster Sari Multala uit Finland, nog kans op goud. Maar Bouwmeester eindigde in de medal race uiteindelijk als zesde en moest daarmee ook de Franse Sarah Steyart voor laten gaan in de ranglijst. Brons is echter een zeer goede prestatie van de jonge Friese zeilster, die onlangs in de Delta Lloyd Kernploeg werd opgenomen.

Finn-klasse
Pieter Jan Postma moet genoegen nemen met een vierde plek in het klassement. Vanwege het gebrek aan wind aan het begin van de dag werd de medal race in de Finn-klasse gecancelled, waardoor Postma geen kans krijgt alsnog naar een podiumplek te varen. “Balen dat we vandaag niet konden varen”, zegt Postma. “Ik lag er goed voor, had kans op zilver of brons en ik doe het vaak goed in medal races. Helaas!”

Bron: Delta Lloyd, 20-09-2009;