Van Oord’s kabellegger Nexus operationeel

Met een tweedaags evenement aan de Rotterdamse Wilhelminakade neemt Van Oord zijn eerste kabellegger voor de aanleg van offshore windparken, Nexus, in gebruik. Op vrijdag 6 maart nemen studenten en relaties een kijkje aan boord. In aanwezigheid van gasten en Van Oord-medewerkers wordt het schip op zaterdag 7 maart gedoopt door mevrouw J. Damen-Carli, echtgenote van de heer K. Damen, commissaris bij Van Oord en chairman van Damen Shipyards Group.

Het schip is gebouwd bij Damen Shipyards Group op haar werf in Galati, Roemenië. Het moderne schip heeft een lengte van bijna 123 meter en een breedte van ruim 27 meter. Voor de installatie van lange exportkabels is de Nexus uitgerust met een kabelcarrousel met een capaciteit van 5.000 ton. Van Oord heeft de inrichting van het dek in eigen huis ontworpen en ontwikkeld met het oog op toekomstige marktontwikkelingen voor uitdagende kabelinstallatieprojecten. Aan boord is accommodatie voor 90 personen. In het Latijn betekent Nexus verbinding; een toepasselijke naam voor het schip dat de offshore windmolens met elkaar en het land verbindt.

Het eerste project voor de Nexus is het Gemini offshore windpark dat op 85 kilometer uit de Groningse kust zal verrijzen. De bouwfase is gestart en het project zal volledig operationeel zijn in 2017. Het windpark van 600 MW bestaat uit 150 windmolens met een vermogen van ieder 4 MW. Het park zal na de bouw elektriciteit leveren aan 1,5 miljoen mensen. Van Oord is op twee manieren betrokken bij het Gemini project. Enerzijds als aandeelhouder (10%) van het project en anderzijds als EPC-contractor (engineering, procurement en construction) bij de bouw van het windpark. Het EPC-contract omvat het leveren en installeren van de funderingen, de gehele elektrische infrastructuur, waaronder de off- en onshore high voltage stations, de kabels en de installatie van de Siemens windturbines. Van Oord zet onder meer het speciaal ontwikkelde offshore installatieschip Aeolus en de kabellegger Nexus in voor de bouw van het windpark.

Het is Van Oord’s strategie om zijn rol als EPC contractor bij de aanleg van offshore windmolenparken verder uit te breiden. Daartoe investeert Van Oord in gespecialiseerde schepen en heeft het onlangs het materieel en de activiteiten van Ballast Nedam Offshore overgenomen.

Meer… Van Oord