Vattenfall en Nuon gaan subsidieloos windpark in zee bouwen

Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, gaat het offshore windpark Hollandse Kust Zuid bouwen zonder subsidie. Dat maakte minister Eric Wiebes van Economische Zaken maandag bekend in Schiedam, op de werf van HSM Offshore.

Met een witte veiligheidshelm op en een geel hesje aan, sprak hij van een belangrijk moment. “Collega’s van mij grapten weleens dat windmolens draaien op subsidie. Dit park draait niet op subsidie, maar op wind”, zo meldt fd.nl.

In december heeft Vattenfall een voorstel ingediend voor dit eerste niet-gesubsidieerde windpark in Nederland. Het gaat om een windpark van 700 – 750 MW dat duurzame energie zal produceren voor 1 tot 1,5 miljoen huishoudens.

Het is voor het eerst dat een windpark tegen zulke lage kosten gebouwd kan worden. Het gaat om twee kavels met elk 370 MW aan windturbines.

Chinook
De opdracht wordt uitgevoerd door Chinook, een commanditaire vennootschap (C.V.) en een dochter van Nuon/Vattenfall. Andere gegadigden bij de tender waren Innogy, het Noorse Statoil en een consortium van onder meer Oord en Eneco.

“We zijn heel blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan het verder verduurzamen van de energievoorziening in Nederland,” zegt Gunnar Groebler, hoofd van Vattenfall Wind. “Het winnen van deze tender voor de Hollandse Kust Zuid bewijst voor ons dat we een solide track record hebben en een mooie omvangrijke portfolio. Het is het resultaat van onze voortdurende inspanningen om kosten te besparen in de hele waardeketen.”

Volgende stappen
Vattenfall gaat zich nu richten op de laatste voorbereidingen voor dit project. Zo zal het bedrijf ook het aanbestedingsproces voor belangrijke onderdelen (zoals turbines, fundaties en de productie, transport en installatie van de wind turbines) afronden. Volgens de aanbestedingsregels moet het windpark binnen 5 jaar na een onherroepelijke vergunning volledig operationeel zijn.