VIDEO: Erik Veth over verkoop Veth Propulsion “Alsof je een kind verkoopt”

De 51-jarige Erik Veth heeft zijn familiebedrijf Veth Propulsion verkocht aan het Amerikaanse Twin Disc, een bedrijf die keerkoppelingen maakt en ook een familiebedrijf is. “Alsof je een kind verkoopt. Het is heel moeilijk geweest maar uiteindelijk denk ik dat de beslissing goed is voor het bedrijf. Ook voor mijzelf, ik zal niet ontkennen dat ik er niet slechter van geworden ben”, aldus Erik Veth. “Een eigen bedrijf hebben is fantastisch, zeker een bedrijf als Veth Propulsion, alleen het is topsport.” Bekijk de video waarin hij vertelt over zijn weloverwogen keuzes en zijn toekomstplannen. Over hoe het is om een familiebedrijf te verkopen en hoe belangrijk de synergie is tussen de twee bedrijven. “Multinationals, miljarden bedrijven hebben ook aan de deur gestaan, maar nee, dat ging hem niet worden.” Lees verder onder de video.

Erik Veth over verkoop Veth Propulsion from Navingo BV on Vimeo.

Toen Erik Veth bij zijn vader aan de slag ging, werkte er 13 mensen. Inmiddels zijn dat er 170. Veth heeft het bedrijf van een kleine speler in Nederland en Europa tot een wereldspeler op het gebied van voortstuwing gebracht. Een van de uitvindingen van zijn vader is de Veth Jet. “Een boegschroefsysteem met een plat liggende schroef met kanalen, daar hebben we er inmiddels 2000 van gemaakt. Iedereen in de binnenvaart kent het gewoon.” Zelf heeft hij de contraroterende schroeven in het bedrijf gebracht. “Wat ons groot heeft gemaakt.”

De jongste telg van de familie Batton heeft inmiddels mijn stoel overgenomen

In de afgelopen jaren meldden zich steeds meer bedrijven die interesse hadden om Veth Propulsion te kopen. In eerste instantie hoopte Veth dat 1 van zijn 4 kinderen het bedrijf over zou nemen. Maar die zagen dat niet zitten. “En toen kwam Twin Disc langs. Ook een bedrijf waarbij de familie voor 25 procent eigenaar is. De jongste telg van de familie Batton heeft inmiddels mijn stoel overgenomen. En dat gaat fantastisch. Twee bedrijven die samen gaan, daar moet een synergie voor zijn. Nou hier was het echt heel duidelijk, er was gewoon een synergie.”

“Twin Disc is hier om te blijven”

Het was voor Veth een vereiste dat het bedrijf in Papendrecht zou blijven. En dat is gelukt, de bedrijfspanden zijn niet mee verkocht. Die blijven eigendom van Erik Veth en er is een huurcontract voor 15 jaar afgesloten. “Ook om aan het personeel te laten zien. Twin Disc is hier niet om weg te gaan, ze zijn hier om te blijven. Dat was voor mij een vereiste.” De naam Veth blijft ook bestaan en Twin Disc blijft investeren in Papendrecht. Verder blijft hij ook beschikbaar voor adviezen.

Ik heb vast wel wat geluk gehad maar misschien zit er ook wat van mijzelf in”

Heeft Veth plannen voor de toekomst? “Als directeur is het soms ook prettig als je met mede directeuren kunt sparren. En ik merk dat daar veel vraag naar is. Dus het lijkt mij leuk om jonge ondernemers te helpen met adviezen. Ik heb gezien hoe je een onderneming groot kan maken. Ik heb vast wel wat geluk gehad maar misschien zit er ook wat van mijzelf in. Ik zou het hartstikke leuk vinden als ik dat kan overbrengen.”

In de tijd dat iedereen er nog over praatte, deden wij het al”

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij Veth Propulsion. “Wij werken met installaties waar we de laatste procenten uit willen halen. Wij lopen voor als het om hybride gaat. En diesel elektrisch. In de tijd dat iedereen er nog over praatte, deden wij het al”

Veth heeft een nieuw pand laten bouwen met suntrackers bijvoorbeeld. Dat zijn lichtkoepels met spiegels die met de zon mee draaien zodat er binnen altijd zonlicht is. “Heel prettig voor de mensen. De investering verdienen we nooit terug. Het was 100.000 euro alleen al om het licht binnen te krijgen. Maar er is geen energieverbruik.”

Over Veth Propulsion

Veth Propulsion is een internationaal opererende fabrikant van (hulp)voortstuwinginstallaties op schepen. Het bedrijf die toonaangevend is op het gebied van innovatie, kwaliteit, flexibiliteit en snelheid. Het is een van oorsprong Nederlands bedrijf, gevestigd in Papendrecht en telt 170 medewerkers. “De medewerkers maken het verschil en zijn er trots op om te werken voor Veth Propulsion.”