Hans Scheefhals Project Lead HVDC TenneT

VIDEO: Hans Scheefhals over de mega projecten bij TenneT

TenneT gaat de komende jaren voor de windparken op zee een CO2-neutraal elektriciteitssysteem in richten en voor 40 jaar onderhouden. TenneT ontwikkelt als netbeheerder een solide, betrouwbaar netwerk op zee om al deze energie aan land te brengen. Sommigen noemen de aanleg van grootschalige windparken het grootste en meest ingenieuze programma van Nederland sinds de Deltawerken. Een belangrijke eerste mijlpaal is Borssele Alpha, het eerste Net op Zee-project dat operationeel is. Naast Borssele worden er tot 2030 nog 5 andere windparken op zee aangesloten. Bij elkaar gaan deze parken meer dan 10 GW aan elektriciteit opleveren. IJmuiden Ver is een van de 5 windparken waar Hans Scheefhals Project Lead HVDC (High Voltage Direct Current) van is. IJmuiden Ver wordt 3 x zo groot als Borssele. Hans was te gast in onze online sessie ‘Werken in Offshore Wind’ op 10 december.

Hans Scheefhals Project Lead HVDC TenneT
Hans Scheefhals Project Lead HVDC TenneT
Hans Scheefhals Project Lead HVDC TenneT

“Van deze schaal grote moeten we er al 5 bouwen en recent heeft de Europese commissie besloten niet naar 60 GW uit te breiden maar naar 300 GW, dat is enorm. 2 GW is 2000 MW, dat is ongeveer 1,5 miljoen huishoudens voorzien van stroom voor een heel jaar.

Veel kansen voor het bedrijfsleven? ” Ja zeker! En als je bedenkt dat mijn project alleen al zo’n 60 mensen gaat bevatten maar voor de toeleverende bedrijven is dit vele malen groter denk aan scheepsbedrijven, logistiek, staalleveranciers, grote jachtwerven. Het is enorm”

Bekijk het interview met Hans waarin hij vertelt wat er op de agenda staat en om wat voor enorme projecten het gaat en welke mensen hiervoor nodig zijn.

View on Vimeo.

Bekijk de volledige online sessie ‘Werken in Offshore Wind’.

View on Vimeo.