VIDEO: Marine ruimt explosieven in Noordzee

Deze week zijn er door mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee van de Koninklijke Marine 5 mijnen geruimd in de Noordzee. De explosieven zijn door survey schepen gevonden tijdens voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwe windmolenpark op zee, Borssele. Borselle ligt op zo’n 25 mijl vanaf Vlissingen. De aanleg van het windmolenpark staat gepland voor begin oktober.

Onder de geruimde explosieven waren er ‘LMB zeemijnen’, Duitse mijnen die gedropt zijn vanuit vliegtuigen. Deze mijnen werken akoestisch, ze ontploffen door middel van trillingen. Daarnaast is er een Britse MK14, een grote zeemijn van 500 pond geruimd. De Belgische mijnenjager BNS Bellis heeft eerder ook al een mijn in het gebied weggehaald. En de BNS Narcis heeft gisteren de laatste mijn tot ontploffing gebracht.

De Nederlandse en Belgische marine varen regelmatig uit voor het opruimen van historische explosieven op de Noordzee. Deze mijnen en vliegtuigbommen zijn afkomstig uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Door de veranderende zeebodem komen deze explosieven weer aan de oppervlakte. De mijnen vormen nog altijd een gevaar voor scheepvaart en infrastructuur. Sinds 2005 heeft de marine samen met de Explosieven Opruimingsdienst meer dan 1300 explosieven op zee weg gehaald.