VIDEO: Sea Shepherd op missie met nieuw schip Ocean Warrior

  • binnenland

Het gloednieuwe patrouilleschip van Sea Shepherd, de Ocean Warrior, was afgelopen week te zien voor publiek in Amsterdam, tevens de thuishaven van het schip. Sea Shepherd strijdt sinds 1977 tegen walvisvaarders. Maandag vertrekt de Ocean Warrior naar Australië en vanuit daar gaan zij samen met het schip ‘Steve Irwin’ de Japanse walvisvaarders dwars liggen. Voornaamste ‘wapen’ aan boord is het waterkanon. Daarmee kunnen ze het zicht wegnemen van de walvisvaarders door een watergordijn te maken. Tekst gaat verder onder de video:

Snelste schip voor Sea Shepherd tot nu toe
“Ze is snel, modern, zuinig en betaalbaar. Een echte gamechanger” volgens Adam Meyerson, kapitein van Ocean Warrior. “Dit is het snelste schip wat Sea Shepherd ooit heeft gehad. En dat is nodig  om de Japanse walvisjagers bij te kunnen houden.” De maximum snelheid ligt boven de 30 knopen. Twee derde van het schip wordt in beslag genomen door de 4 motoren, machines en opslag van brandstof waardoor het schip 3 maanden op zee kan blijven zonder tussenstops.

Donatie van €8,4 miljoen van de Nationale Postcodeloterij
Door een donatie van de Nationale Postcodeloterij van €8,4 miljoen konden ze het schip laten bouwen. Zelf hebben ze nog €1 miljoen moeten bijleggen en toen konden ze het 54 meter lange schip laten bouwen door Damen Shipyards. Geert Vons, Director Sea Shepherd Netherlands: “De Postcodeloterij heeft echt zijn nek uitgestoken door ons te steunen, daar zijn wij heel blij mee. Want we zijn uitgemaakt voor terroristen en dieven, maar wij streven naar de naleving van internationale wetten en verdragen voor het behoud van de oceaan en haar bewoners. Er is geen handhaving en daarom komen wij in actie.”

Nederlandse vlag krijg je niet zomaar
Ocean Warrior vaart onder Nederlandse vlag en daar is Sea Shepherd trots op. “Als wij de wet zouden overtreden tijdens onze missies, zou de Nederlandse overheid ons die vlag echt niet geven”, aldus Geert Vons.

 

Related news

List of related news articles