Voormalig Delta Lloyd-schipper Roberto Bermúdez maakt Abu Dhabi bemanning compleet

Chuny

De Spanjaard Roberto ‘Chuny” Bermúdez maakt de achtkoppige bemanning van Abu Dhabi Ocean Racing compleet. Schipper Ian Walker voegt daarmee één van de meest ervaren en getalenteerde zeilers uit de geschiedenis van de Volvo Ocean Race toe aan zijn team voor de komende editie 2014-15.

De 44-jarige Bermúdez begint aan zijn zesde race en wordt zo de Spanjaard met de meeste deelnames op zijn naam. In 2008-09 volbracht hij de race als schipper van Team Delta Lloyd. Hij wist het laatste Nederlandse team na een late start weer op de rit te krijgen, wat ondermeer resulteerde in twee podiumplaatsen bij In-Port Races. In de vorige editie maakte hij deel uit van het CAMPER team, toen hij aan het roer op het nippertje een walvis wist te ontwijken.

Nu dat Nederland met Team Brunel terugkeert in de race, zal Bermúdez het opnemen tegen zijn vroegere voordekker Gerd-Jan Poortman (NED). Bermúdez: ‘Jonny (Gerd-Jan) heeft lang gewerkt aan het tot stand brengen van een team. Er is veel voor nodig om dat voor elkaar te krijgen. Het is mij persoonlijk nog niet gelukt. Hij is een man met veel ervaring. Ik ben blij voor hem. Ik heb zeer goede herinneringen aan onze tijd bij Delta Lloyd – we deden het goed met wat we hadden. Ik heb in het verleden ook met Pablo Arrarte gezeild. De competitie wordt spannend. Na zoveel jaren ken ik bijna iedereen. Ons team zal proberen te winnen.”

Bermúdez vertegenwoordigde zijn land bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene en zeilde voor Spaanse teams in de America’s Cup en Audi MedCup. Zijn staat van dienst in de Volvo Ocean Race omvat podiumplekken in vier van zijn vijf gevaren races sinds 1993-94.

‘Chuny’s Volvo Ocean Race ervaring is geweldig”, aldus Walker. ‘Naast dat hij één van ‘s werelds meest gevraagde profzeiler is, is hij tevens een waanzinnig aardige vent en past hij perfect in ons team.”

Het wordt Chuny’s zesde deelname en natuurlijk aast hij op de eindoverwinning met Abu Dhabi Ocean Racing. Hij gelooft dat de campagne alles in zich heeft om winnend te zijn: ‘Ik ken alle bemanningsleden en heb met het merendeel al eens gevaren.” Niet met schipper Ian Walker, voor wie hij groot respect heeft. ‘Ik heb enkel tegen hem gezeild, maar zie hem net als de anderen als sterk competitief. Daarom weet ik dat dit een goed team is en ik ben trots daar deel van uit te mogen maken.”

Trainingsbasis in Cascais
Bermúdez vestigt zich samen met tweevoudig winnaar van olympisch zilver Walker (GBR), Justin Slattery (Ierland), Phil Harmer (Australië), Simon Fisher (Engeland), Luke Parkinson (Australië), Andrew McLean (Nieuw-Zeeland) and Adil Khalid (United Arab Emirates) in Cascais/Portugal voor de komende tweeënhalve maand. Dat is de locatie waar ze trainen en hun nieuwe Volvo Ocean 65 ‘Azzam’ voor Abu Dhabi’s tweede achtereenvolgende Volvo Ocean Race-uitdaging voorbereiden.

Meer… Volvo Ocean Race