Waterpolitie voert actie en legt boten aan de kant

Sinds 12:00 uur 14 maart vaart de waterpolitie niet meer uit. Het gaat om 12 grote schepen en tientallen speedboten en RIB’s. De actie ‘boten aan de kant’ is het gevolg van zes jaar onvrede bij de waterpolitie zegt politievakbond ACP. De agenten vinden dat er te weinig budget wordt vrijgemaakt voor nautische functies om goed en veilig op het water te kunnen werken. Voor noodoproepen blijft de waterpolitie nog wel uitvaren.

“Er wordt door de leidinggevenden niet vanuit de professie gekeken”, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. “Keer op keer wordt gefocust op de financiële cijfers. Wat collega’s nodig hebben om hun werk te doen, speelt simpelweg geen rol. Zij leggen nu de boten aan de ketting omdat ze niet langer willen toekijken hoe hun vak kapot wordt bezuinigd.”

De circa 150 collega’s van de waterpolitie Landelijke Eenheid bewaken samen met de Zeehavenpolitie Rotterdam de veiligheid in de Nederlandse wateren. Zij onderscheppen gestolen goederen, afvalstoffen en verdovende middelen die via het water worden vervoerd. Ook bestrijden zij milieucriminaliteit en mensensmokkel. En er worden controles uitgevoerd op het aantal uren dat schippers mogen varen.