We4Sea start Big Data-project op 2 schepen van Rijksrederij

Rijkswaterstaat en We4Sea starten een monitoringstraject voor 2 schepen van de Rijksrederij. Het doel is om emissies en brandstofverbruik van de schepen te verlagen. Door Big Data technologie te gebruiken ontstaat een goed beeld van het verbruik van de schepen waarmee bekeken kan worden welke mogelijkheden er zijn om zuiniger te varen. 

Het Nederlandse scheeps-monitoring bedrijf We4Sea zal de schepen van de Rijksrederij 3 maanden lang analyseren. Data over positie en vaarsnelheid, worden gecombineerd met meetdata van schepen en met de weersomstandigheden, golven, wind en stroming. De data wordt weergegeven op een webplatform waarmee de Rijksrederij een goed beeld krijgt van het werkelijke verbruik van hun schepen. Na afloop wordt het project geëvalueerd en bij succes verlengd.

Van 44% CO2-uitstoot naar 17% 
De Rijksrederij heeft zo’n 110 vaartuigen die 44% van de CO2-uitstoot van de bedrijfsvoering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben. Het doel is om dit met 17% te verminderen in 2017.

Dan Veen, CEO van We4Sea: “In eerdere proefprojecten is mogelijk gebleken om big data technologie toe te passen bij het reduceren van emissies en brandstofverbruik van schepen. We hebben hierbij besparingen tot 20% mogelijk gemaakt. Doordat zowel het economische als het ecologische aspect wordt meegenomen, creëert het project een win-win situatie.”

Rijkswaterstaat en We4Sea kennen elkaar van het jaarlijkse evenement iSea
iSea wordt door Rijkswaterstaat georganiseerd en heeft als doel duurzame innovaties rond de Noordzee en Deltawateren te stimuleren en vooruit helpen. We4Sea was in 2016 winnaar van de Match of the Concepts, waar ondernemers hun ideeën konden presenteren.