Wie wint de doop van een 133 meter lang vrachtschip?

• Hoofdprijs: de doop van de Flinter Atlantic + participatie van 5.000 euro
• Winnaar van de wedstrijd wordt ook mede-eigenaar van het zeeschip
• Doop vindt plaats op 22 januari 2011

Barendrecht, 18 november 2010 – Vandaag start een wedstrijd met als inzet een wel heel bijzondere hoofdprijs: doper of doopster zijn bij de tewaterlating van een echt zeeschip. Bovendien wordt de winnaar ook nog eens mede-eigenaar van het schip. Het draait allemaal om het 133 meter lange multi-purpose schip Flinter Atlantic van rederij Flinter, wat nu nog in aanbouw is op de werf Ferus Smit in Groningen. Normaliter is de doop van zeeschepen voorbehouden aan koninginnen, prinsessen of echtgenotes van directeuren of hoogwaardigheidsbekleders. Dit is voor het eerst dat heel Nederland, óók het mannelijk deel, de kans heeft om een koopvaardijschip ten doop te houden. Degene met de meest aansprekende reden wordt de doper of doopster en wint ook nog eens de participatie in de vlootmaatschap van 5.000 euro.

CEO Bart Otto van rederij Flinter kijkt graag op onconventionele wijze naar zaken: “Het wordt een schip onder Nederlandse vlag, dat op een Nederlandse werf gebouwd is. Bovendien zijn er via de vlootmaatschap zo’n 220 Nederlanders mede-eigenaar van de Flinter Atlantic. Waarom dan niet aan een enthousiaste Nederlander de kans gegund om zoiets bijzonders en leuks als de doop te verrichten? Er is de laatste jaren niet zo veel aandacht voor de Nederlandse koopvaardij, terwijl het toch een dynamische en bruisende bedrijfstak is, waar Nederland trots op mag zijn. Ik hoop met deze actie de scheepvaart weer even in de spotlights te zetten.”

Wedstrijd
Tot en met vrijdag 3 december 16.00 uur kan er ingezonden worden. De vorm waarop dat gebeurt is vrij. Het kan bijvoorbeeld per brief, email, maar ook een filmpje op YouTube is mogelijk. Als maar op overtuigende wijze duidelijk wordt wat de reden is waarom iemand de doper of doopster wil zijn van MS Flinter Atlantic. Degene met de meest aansprekende reden gaat daadwerkelijk de doop op 22 januari 2011 verrichten. Ook wint hij of zij de mede-eigendom van het schip via een participatie in de Vlootmaatschap ter waarde van 5.000 euro.

Uit de inzendingen wordt een top 10 gekozen. De drie beste kandidaten worden uitgenodigd om hun inzending nog eens toe te lichten bij de jury. Daarna wordt de winnaar gekozen. Voor de nummers 2 en 3 alsmede 4 tot en met 10 zijn ook leuke prijzen beschikbaar. Uitgebreide informatie over de wedstrijd staat op www.flinter.nl of www.vlootmaatschap.nl.

Eeuwenoud ritueel
De scheepsdoop bij de tewaterlating van een schip is een ritueel dat reeds bekend was bij
de Grieken en de Romeinen. Tegenwoordig wil de traditie dat er een fles champagne tegen de boeg wordt geworpen onder het uitspreken van de woorden: “Ik doop u Flinter Atlantic en wens u en uw bemanning een behouden vaart”. De doop wordt altijd verricht door een vrouw. De mythe wil dat als dat niet gebeurt, het schip haar hele leven rampspoed ondervindt. Hier neemt Flinter dus wel een risico, door de wedstrijd ook voor mannen open te stellen…

Koningin Beatrix recordhouder ‘dopen’
Behalve het unicum van een mogelijk mannelijke doper, is het ook nog nooit voorgekomen dat de doop wordt ‘opengesteld’. Normaliter worden voor deze eer dames gevraagd, zoals echtgenotes van hoogwaardigheidsbekleders (ambassadeurs, ministers) of zakenrelaties (directeuren). Ook onze Koningin is een veel gevraagd doopster. In het laatste decennium wenste zij maar liefst negen schepen een behouden vaart. Prinses Margriet en Prinses Maxima lieten in die periode elk vier maal de bubbels tegen de boeg slaan.

Zo’n doop is een magnifieke ervaring
In 2009 viel Hanneke, de echtgenote van Flinter-directeur Reinder van der Veen, de eer te beurt. Zij doopte het multipurpose-schip ‘Pioneer’ op dezelfde werf waar nu MS Flinter Atlantic wordt gebouwd. “Echt een magnifieke ervaring. Zo’n tewaterlating in het Winschoterdiep veroorzaakt een kleine tsunami. Daarvoor is het doodstil, want iedereen is toch vol spanning. En dat terwijl er toch honderden mensen staan te kijken.” De doop neemt overigens nog aardig wat taken met zich mee, alus Hanneke van der Veen: “Behalve het traditionele zinnetje, is er natuurlijk ook nog een dankwoord en een kleine speech. Er volgt een toast en je moet een cadeau bedenken voor de bemanning. Je wordt natuurlijk zelf ook in het zonnetje gezet door de werf. Alles bij elkaar een hartstikke leuke ervaring en ook eervol. Hoeveel mensen kunnen nou zeggen dat ze een echt zeeschip gedoopt hebben?”

Over MS Flinter Atlantic
MS Flinter Atlantic is een 11.000-tons multipurpose-schip, geschikt voor verschillende ladingen. Ze meet 133 meter en behoort straks met haar vier zusterschepen tot de grootste schepen van Flinters 51 schepen tellende vloot. MS Flinter Atlantic heeft de hoogste Zweeds-Finse ijsklasse en kan wereldwijd ingezet worden. MS Flinter Atlantic is ondergebracht in een vlootmaatschap. Via deze vlootmaatschap kunnen particuliere Nederlanders gezamenlijk investeren in dit moderne vrachtschip. De vlootmaatschap is nog niet volledig geplaatst.

Over Flinter
Flinter is in 1989 klein begonnen met een kustvaarder van 3.000 ton, genaamd ‘Flinterborg’. Inmiddels is Flinter uitgegroeid tot de vijfde rederij van Nederland met ongeveer 450 werknemers, vestigingen in Rotterdam, Antwerpen, Helsingborg en Helsinki en 51 schepen in eigendom of in beheer.

Alle schepen van Flinter schepen varen onder Nederlandse vlag en vallen dus onder Nederlandse maritieme wetgeving. De schepen zijn goed onderhouden en verkeren in een uitstekende staat. Daarbij voldoen zij aan de hoogste veiligheids- en milieueisen. De bemanning is hoogopgeleid; de schepen worden ondersteund door een goede walorganisatie.

Flinter is vooral actief in de wateren rondom Europa (Noordzee, Oostzee, Middellandse Zee en Zwarte Zee). Ook varen de schepen regelmatig van en naar Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika. Jaarlijks wordt meer dan vijf miljoen ton lading vervoerd.

Fotobijschrift
1. MS Flinter Atlantic is nu nog in aanbouw bij Ferus Smit en zal op 22 januari 2011 te water worden gelaten.
2. Meteen na de doop wordt het schip te water gelaten. Tewaterlating van zusterschip MS Flinter Arctic op 18 september 2010 bij Ferus Smit. Foto: Stieber Fotografie.
3. De doop… hier bij de Flinter America.
4. ‘Ik doop u…’
5. Zo komt MS Flinter Atlantic er straks uit te zien. Dit is de Flinter America, een van haar vierzusterschepen.

Bron: Flinter, 18-11-2010;