Wordt diepzeevissen met sleepnetten verboden?

Nederland kan deze week als EU-voorzitter het beslissende zetje geven om het diepzeevissen met sleepnetten beneden een diepte van 800 meter te verbieden in Europese wateren. Volgens milieu- en natuurorganisaties, verenigd in de Deep Sea Conservation Coalition (DSCC), is het verbod van groot belang om het kwetsbare ecosysteem en de bijzondere vissoorten in de diepzee te beschermen.

Haaienexpert en directeur Irene Kingma van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging, lid van de coalitie: “Omdat alles er heel langzaam gaat en dieren zich heel langzaam voortplanten duurt herstel op de diepzeebodem heel lang.” De coalitie vergelijkt vissen met sleepnetten op grote diepte met het kaalkappen van een tropisch regenwoud om een paar boomkikkers te vangen. Het is een van de meest destructieve manieren van vissen. Daarom wordt sinds begin deze eeuw internationaal gediscussieerd over afschaffing.

Deze week overeenstemming met Europees Parlement en Commissie of verbod verdwijnt voor lange tijd van de agenda
De ministers van de lidstaten werden het vorig jaar eens over een verbod vanaf 800 meter, maar moeten daarover deze week in Brussel nog overeenstemming bereiken met het Europees Parlement en de Europese Commissie. Lukt dat niet voor eind juni, dan gaat het EU-voorzitterschap over naar Slowakije – dat geen zee en geen ministerie van visserij heeft – en verdwijnt het verbod voor lange tijd van de agenda, zo vreest de coalitie.