WV Uitdam winnaar Eredivisie Zeilen 2015

De watersportvereniging Uitdam is de winnaar van de Eredivisie Zeilen 2015 en daarmee de eerste landskampioen clubteams. De triomf kreeg zijn beslag op een zonovergoten laatste wedstrijddag in Almere. ,,Machtig mooi om dit te winnen”, reageerde stuurman Wietze Zetzema. Hij noemde het testevenement Eredivisie Zeilen ,,een advertentie voor de zeilsport”.

Alle wedstrijddagen bevond Uitdam zich in de top vier van het klassement, pas op de laatste dag klom het team van deze wedstrijdvereniging naar de kop. Met zijn mede-opvarenden Jan van Wengerden, Kees Wiersema, Rob Schutte en Daniel Mars maakte Zetzema geen fouten.

Na een zaterdag van windstilte was er op zondagochtend aanvankelijk mist als spelbreker, maar aan het einde van de ochtend brak de zon door en stak een goede zeilwind op. Optimale condities voor de Eredivisie Zeilen. Uitdam pakte de zege geheel op eigen kracht. Van de laatste vijf races werden er vier gewonnen. Voor Maas en Roer, een dag eerder nog koploper, bleek één slechte race met als gevolg een vijfde plaats, dodelijk voor hun eindresultaat. Althans, voor de zege, want het team van stuurman Max Visser werd nog tweede. Derde in de eindstand werd Almere Centraal.

Voor Wietze Zetzema stond het hele weekeinde in het teken van zijn gelijk. ,,Ik was 2,5 jaar geleden betrokken bij de totstandkoming van dit idee, een nationale titelstrijd voor clubteams. We dachten dat dit een succes moest kunnen worden, net als in Duitsland, en dat blijkt het geval. We hebben een echte wedstrijdclub, zijn betrokken geweest bij de Spa Regatta (inmiddels Delta Lloyd-regatta, red.), dus we weten echt wel waar we het over hebben. Dit evenement is gewoon supergoed voor het zeilen!”

Volgens Zetzema is de grote winst ook dat er op deze manier een wedstrijdklasse ontstaat die voor iedereen toegankelijk is. ,,Talenten die de Spelen niet halen, stoppen vaak als ze geen ouders met een bak geld hebben. Maar de mix van mensen in deze boten is juist geweldig, met vier mensen in identieke boten, de J70, dus geen excuses, dat werkt perfect. En met zoveel camera’s en een livestream, dit is echt de zeiltoekomst, een succesformule!”

De Eredivisie Zeilen 2015, op het Weerwater pal tegen het stadshart van Almere, was een testevent. Volgend jaar kent de Eredivisie Zeilen vijf wedstrijdweekeinden. Almeres sportwethouder René Peeters, die de prijzen uitreikte en met zijn gemeente het evenement stevig ondersteunde, ziet de Eredivisie Zeilen ook graag terugkomen. ,,We hopen jullie voor jaren aan deze stad verbonden te hebben.”

Gezien het grote enthousiasme onder zeilers, sponsors en publiek, maar ook bij bestuurslid ‘wedstrijdsport’ Rob Franken (,,dit evenement is nog mooier dan we hadden gedroomd”) van het Watersportverbond, lijdt het geen twijfel of het evenement vindt volgend jaar doorgang. Organisator Simon Keijzer: ,,De Eredivisie Zeilen is een feit. We hebben een geweldig weekeinde gehad, iedereen is enthousiast. Volgend jaar gaan we vol aan de bak.”

Klassement:
1. WV Uitdam – 19 punten
2. R.R. & Z.V. Maas en Roer – 23 punten
3. WV Almere Centraal – 23 punten
4. KWS Sneek – 24 punten
5. Jachtclub Scheveningen – 34 punten

Meer…