Zeebrugge gaat samenwerken met Indiase havengroep Adani Ports

Adani Ports & SEZ Ltd is India’s grootste private havenontwikkelaar en maakt deel uit van de Adani groep. Tijdens de handelsmissie van de Belgische business delegatie onder leiding van HKH prinses Astrid, ondertekende Adani Ports een overeenkomst met de haven van Zeebrugge.

De overeenkomst stelt Zeebrugge aan als Europees entry point voor lading vanuit de Indische haven in Mundra naar Europa. Beide partijen zetten zich in om gezamenlijke business opportunities voor de twee havens te onderzoeken en aandacht te vestigen op de uitwisseling van informatie wat betreft handel, shipping en de opzet van spoorinfrastructuren over India en Europa.

De Memorandum of Understanding werd vandaag in Mumbai ondertekend door Mr Karan Adani, Executive Director van Adani Ports en Mr Joachim Coens, CEO van Port of Zeebrugge.

De ondertekening vond plaats in het bijzijn van HKH Prinses Astrid van België, Mr Didier Reynders Vice-Premier en Minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken, Mr Kris Peeters Minister-President van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid, Landbouw en Plattelandsbeleid.

ZeebruggeSamenwerkinMetIndia

Foto: HE Mr Didier Reynders, Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs, Foreign Trade & European Affairs of Belgium, HRH Princes Astrid of Belgium, Representative of His Majesty the King and HE Mr Kris Peeters, Minister-President of the Government of Flanders, Flemish Minister for Economy, Foreign Policy, Agriculture & Rural Policy.

“India is een snelgroeiende speler in de globale productie voor de automotive zoals de OEM’s (Original Equiqment Manufacturers) die onderdelen voor de autosector vervaardigen. Een groot deel van India’s autogerelateerde export gaat naar Europa, en zelfs met de huidige moeilijke situatie in de Eurozone blijft het een van de meest lucratieve markten voor Indische automotive. De samenwerking tussen Mundra en Zeebrugge is een belangrijke mijlpaal en we zijn enthousiast om met Zeebrugge en met verschillende rederijen strategieën te onderzoeken om gezamenlijk de Indisch-Europese handelsrelaties te promoten,” zegt Mr Karan Adani.

De havens willen de havenontwikkeling wederzijds ondersteunen en hun internationale aanwezigheid vergroten door het uitwisselen van contacten, expertise en informatie op vlak van economie, handel, shipping, milieu, transshipment, RoRo, spoor en andere velden gelinkt aan de maritieme industrie.

Mr Joachim Coens, CEO van Port of Zeebrugge, zegt: “Zeebrugge ontvangt zes diensten uit het Verre Oosten en is daardoor een sterke speler in de Europa-Azië handel. De handel tussen India en het Europese continent vertoont in beide richtingen sterke groei. We zijn verheugd te kunnen samenwerken met Adani Ports om de lading tussen deze twee regionen aan onze havens te binden. Net zoals Zeebrugge beschikt de haven in Mundra over een grote maritieme toegankelijkheid, die ons toestaat de grootste containerschepen te ontvangen. Deze samenwerking toont eigenlijk aan dat de activiteiten van moderne havens verdergaat dan hun golfbrekers.”

Meer… Zeebrugge