Zr.Ms. Holland komt zondag aan in Den Helder

Aanstaande zondag komt het marineschip Zr.Ms. Holland weer aan in Den Helder na 3,5 maand. Het patrouilleschip heeft tijdens deze reis als stationsschip gevaren in het Caribisch Gebied. De gemiddeld 85 bemanningsleden hebben counter-drugsoperaties en kustwachttaken uitgevoerd. 

Ook stond het schip stand-by voor mogelijke hulp bij natuurrampen, vanwege het orkaanseizoen dat op 1 juni is begonnen. Het Legal Detachement van de US Coast Guard, die de Holland assisteerde bij de jacht op drugssmokkelaars zat ook aan boord. De NH90 maritieme gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando was bij de uitvoering van deze taken een zeer welkome toevoeging.

Divers havenprogramma
De Holland is op 2 april vertrokken vanuit Den Helder met een divers havenprogramma voor de boeg. Zo zijn de havens van Willemstad (Curaçao), Puerto Limón (Costa Rica), Colon (Panama), Cartagena (Colombia), Philipsburg (Sint Maarten), Norfolk (Verenigde Staten) en als klap op de vuurpijl New York aangedaan. De havenbezoeken stonden, naast de noodzakelijke logistieke bevoorrading, in het teken van representatie voor gasten en rust & recreatie voor de bemanning. Zo hield het schip op Sint Maarten een ’open huis’ voor de lokale bevolking, hebben basisscholieren uit een achterstandswijk in Cartagena een leuke middag aan boord beleefd, en is in New York een receptie gehost mede uit naam van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging van de Verenigde Naties. Het havenbezoek in New York tijdens de viering van Independence Day op de 4th of July was een hele belevenis.

New York
In New York is een spectaculaire foto gemaakt van de bemanning die hun petten in de lucht gooit op Times Square te midden van veel enthousiaste New Yorkers en toeristen. Deze foto ging viral op social media en is in veel (landelijke) dagbladen te zien geweest. Bij binnenkomst aankomende zonder wordt er zo’n zelfde foto gemaakt met als decor patrouilleschip Zr.Ms. Holland.


View on Twitter.