Zr. Ms. Rotterdam traint Somalische kustwacht

Marinepersoneel heeft de afgelopen dagen de lokale kustwacht getraind van de Somalische provincie Galmudug. Dit gebeurde aan boord van het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam.

De Rotterdam opereert voor de Somalische kust voor de EU-antipiraterijmissie Atalanta. Commandant Zr. Ms. Rotterdam kapitein-ter-zee Harold Liebregs: “De Rotterdam draagt zo bij aan de versterking en verbetering van deze lokale kustwachtorganisatie. Dit zijn belangrijke stappen naar een zelfstandige Galmudug-kustwacht.”

Somalische kustwachteenheden moeten in de toekomst zelfstandig voor veiligere wateren rond de Hoorn van Afrika zorgen. Dit door in nieuwe banen te voorzien en tegelijkertijd piraterij te bestrijden.

De cursisten leerden onder meer hoe ze controles op zee moeten uitvoeren. Hierbij was er aandacht voor het fouilleren van personeel en het doorzoeken van schepen op bijvoorbeeld smokkelwaar. Ook was er aandacht voor de persoonlijk veiligheid van de deelnemers. Zo leerden ze zichzelf te beschermen tegen geweld en om gewonden te verzorgen op zee.

De cursisten volgden de lessen met veel interesse en plezier. Als extra initiatief startte de Nederlandse bemanningsleden een schoenenactie. De cursisten kregen overtollige schoenen mee voor de bevolking van het stadje Hobyo.