Zr. Ms. Van Amstel gaat mensensmokkel bestrijden

 

Zr. Ms. Van Amstel gaat naar de Egeïsche Zee om met een aantal andere NAVO-schepen mensensmokkel tussen Turkije en Griekenland tegen te gaan. Het vlootverband, de zogenoemde Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) brengt in de Egeïsche Zee netwerken van mensensmokkel in kaart. Het marineschip is al op zee en vertrekt zo snel mogelijk naar het gebied.

De NAVO deelt vergaarde informatie met de Turkse en Griekse autoriteiten. Die kunnen daardoor beter optreden tegen mensensmokkel. Ook met de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex worden inlichtingen gedeeld. SNMG2 is al actief in de wateren rond het Griekse eiland Lesbos. Dat gebied wordt later uitgebreid met het zeegebied rond Chios, Samos en Kos.

Mensensmokkel bestrijden
Canada, Duitsland, Griekenland en Turkije maken al deel uit van SNMG2. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben ook een bijdrage toegezegd.

“Mensensmokkelaars zijn onze vijanden, niet de vluchtelingen. Met de inzet van Zr. Ms. Van Amstel draagt Defensie bij aan de aanpak van illegale smokkelnetwerken”, aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Terug naar Turkije
Het tegenhouden van migranten op de Egeïsche Zee behoort niet tot de taken van de NAVO-schepen. Wel kunnen ze worden geconfronteerd met mensen in nood. Op grond van internationaal recht bieden de marineschepen dan hulp en brengen de mensen in veiligheid. Drenkelingen die vanaf de Turkse kust zijn vertrokken, worden teruggebracht naar Turkije.

Het fregat neemt tot begin juli met ongeveer 150 militairen deel aan de NAVO-activiteiten in de Egeïsche Zee.

Meer… Rijksoverheid