Offshore jack-up installatieschip Vol au vent installeert 9.5 MW turbines

Alle mega-turbines geïnstalleerd op Northwester 2

Alle windturbines van maar liefst 9,5 MW zijn geïnstalleerd op Northwester 2. Northwester 2 is het eerste commerciële offshore windpark met turbines van 9,5 MW en ligt op zo’n 50 kilometer uit de kust van Oostende in de Belgische Noordzee. Het park heeft 23 MHI Vestas turbines met totale capaciteit van 219 MW. Jan de Nul was verantwoordelijk voor de installatie van de turbines voor Parkwind. Northwester 2 is het 7e offshore wind project in de Belgische Noordzee en het 4e project van Parkwind. Northwester 2 gaat dit jaar nog groene stroom leveren aan zo’n 220.000 huishoudens.

Installatieschip 'Vol au vent' op Northwester 2. Foto, Jan De Nul.
Offshore jack-up installatieschip Vol au vent installeert 9.5 MW turbines
Installatieschip ‘Vol au vent’ op Northwester 2. Foto, Jan De Nul.

Installatie ging succesvol van start in december 2019. Maar door het uitzonderlijk slechte weer in de eerste maanden liep de installatie vertraging op. Daarom werd half maart een tweede installatieschip, de ‘Scylla’ van Seajacks, ingeschakeld om het installatieschip van Jan De Nul de ‘Vole au vent’ bij te staan.

Peter Caluwaerts, Projectdirecteur voor Parkwind, zegt: “Na de komst van het tweede installatieschip om de verloren tijd van de eerste maanden in te halen, dreigde de COVID-19-crisis alsnog roet in het eten te gooien en al onze inspanningen ongedaan te maken. Maar het buitengewone engagement van de verschillende teams, binnen de ongekende context en met alle ingevoerde bijkomende veiligheidsmaatregelen, was echt ontroerend om zien. We willen dan ook onze dank uitspreken ten aanzien van al onze stakeholders die ons bij de realisatie van deze fase ondersteund hebben. We kijken nu met vertrouwen uit naar de voltooiing van ons windmolenpark.”

MHI Vestas blijft voor de aankomende 15 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de 9,5 MW-turbines.