Bemanning marineschepen op tijd thuis om Sinterklaas te vieren

Alle bemanningsleden van de Zr.Ms. Friesland en Zr.Ms. Makkum zullen op tijd thuis zijn om Sinterklaas te kunnen vieren. De schepen komen in de ochtend op 5 december aan in hun thuishaven Den Helder. De Friesland is dan  maanden als stationsschip in het Caribisch Gebied geweest en de Makkum maakte de afgelopen drie maanden deel uit van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG-1).


View on Twitter.

Patrouilleschip Zr.Ms. Friesland vertrok in juni naar het Caribisch gebied. Tijdens haar eerste patrouilleperiode, voor de Kustwacht Caribisch Gebied, deed de Friesland haar eerste drugsonderschepping. Het schip detecteerde een verdacht vaartuig en onderschepte 406 kilo cocaïne. Tijdens het tweede deel van de inzet onderschepte het schip twee snelle drugstransporten. Bij de eerste actie werd ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept. Het merendeel van de smokkelwaar zonk af tijdens de actie, waardoor de exacte hoeveelheid niet kan worden vastgesteld.

Bij de tweede drugsonderschepping ging het smokkelvaartuig er met hoge snelheid vandoor, ondanks stopsignalen en waarschuwingsschoten. De boordschutter van de NH-90 maritieme gevechtshelikopter van de Friesland schakelde daarom de buitenboordmotoren van het smokkelvaartuig uit. Hierbij vatte het vaartuig vlam en zonk het naar de bodem van de Caribische Zee. De bemanning van het vaartuig werd gered door de Friesland.

Mijnenjager Zr.Ms. Makkum nam de afgelopen drie maanden deel aan diverse internationale oefeningen. Zij maakte deel uit van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG-1). SNMCMG-1 is een permanent multinationaal vlootverband dat bestaat uit mijnenjagers en mijnenvegers die direct kunnen worden ingezet wanneer dat nodig is. Samen met diverse NAVO partners nam de Makkum deel aan mijnenbestrijdingsoefeningen zoals Sandy Coast. Ook nam het schip deel aan Trident Juncture, de grootste NAVO oefening sinds 2002.