Beste halfjaar ooit voor North sea Port

In het eerste halfjaar van 2019 boekte North Sea Port een totale goederenoverslag van 3,6 miljoen ton. Een groei van 2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het beste halfjaar tot nu toe.

Foto, North Sea Port.

De groei van 2 procent ligt in de lijn van de verwachtingen en de begroting. North Sea Port is een echte ‘bulkhaven’, dit is driekwart van de goederenoverslag via zeevaart. De groei zit voornamelijk in de droge bulk. Ook de overslag van containers ging er sterk op vooruit.

Bulkgoederen en containers
In tonnages neemt het segment van de droge bulk met 17,5 miljoen ton het grootste deel van de goederenoverslag in. De groei van 9 procent laat zich vooral zien in de bouwmarkt (zand) en ijzererts.

De containeroverslag kent met een toename van 550.000 ton (81 procent) weer een zeer sterke groei en komt op 1,2 miljoen ton. Een aantal bedrijven in North Sea Port wist de laatste twee jaar nieuwe (lijn)diensten aan te trekken, wat zich in de groeiende overslagcijfers laat zien.

De vloeibare bulk heeft een daling van 4 procent die zich voornamelijk voor doet bij de petroleumbrandstoffen en energiegassen. Het segment natte bulk komt op een totaal van 10,4 miljoen ton.

De overslag van stukgoed daalt met 10 procent tot 5,6 miljoen ton. Steeds vaker wordt ervoor gekozen om goederen per container te vervoeren, zoals in de voedingssector, waardoor het aandeel stukgoed afneemt. De overslag van rollende lading, ro/ro, ging er 11 procent op achteruit (totale overslag 1,7 miljoen ton).

North Sea Port is voorzichtig positief voor de tweede jaarhelft.

North Sea Port is sinds 1 januari de fusiehaven tussen het Nederlandse Zeeland Seaports (met Vlissingen en Terneuzen) en het Vlaamse Havenbedrijf Gent.