Bouw en exploitatie van special purpose hefvaartuigen GEOSEA DEME groep is de nieuwe partner van HOCHTIEF

DEME subsidiary GEOSEA acquires Beluga shares SOLUTIONS AG HOCHTIEF heeft een nieuwe partner voor de bouw en de exploitatie van dynamisch gepositioneerde offshore-hefvaartuigen voor offshorewindmolenparken en voor diensten aan de olie- en gasindurstrie: GeoSea, dat deel uitmaakt van de Belgische DEME-Groep, neemt de BELUGA HOCHTIEF Offshore-aandelen over die werden verkocht door Beluga, een scheepvaartmaatschappij voor zwaar hijstransport. Het nieuwe bedrijf wordt geregistreerd onder de naam HGO Infra Sea Solutions. Beide bedrijven zijn voor 50 % aandeelhouder in de joint venture. Er is overeengekomen dat geen details over de aankoopprijs zouden worden vrijgegeven. Het nieuwe bedrijf

zal offshore-vaartuigen voor speciale doeleinden gaan ontwikkelen, bouwen, beheren en charteren voor de bouw, het onderhoud en de exploitatie van hernieuwbare energie- en olie- en gasinstallaties.

De nieuwe joint venture bundelt de competenties van deze twee bedrijven die offshore-oplossingen aanbieden. HOCHTIEF is een van ‘s werelds grootste dienstverleners aan bouwprojecten en heeft vele jaren ervaring in havenbouw, scheepsbouwkunde en offshore-logistiek, en het exploiteert zijn eigen hefeilanden. DEME is een van ‘s werelds toonaangevende bedrijven in baggerwerken, waterbouwkundige en milieu-operaties. GeoSea is de dochtermaatschappij van DEME die gespecialiseerd is op het gebied van

installatiediensten voor offshore-constructies, overal ter wereld, met haar eigen hefeilanden. Beide partners hebben ook plannen om hun dienstenaanbod uit te breiden met herstellingen, het onderhoud en ontmantelen van offshore-installaties.

Henner Mahlstedt, CEO van HOCHTIEF Solutions, legt uit: “De diensten van beide ondernemingen vullen elkaar perfect aan en dat maakt deze joint venture een machtige speler op de markt. En aangezien er veel vraag is naar uitrusting voor offshore-installaties plannen wij de bouw van nog meer vaartuigen voor speciale opdrachten.”

Op dit ogenblik heeft de joint venture de “INNOVATION I” in aanbouw op de Crist-scheepswerf in Polen. Dit vaartuig zal uniek zijn in zijn soort. Het heeft een laadvermogen van 8.000 ton en een kraan die 1.500 ton kan tillen, en daarmee is dit technisch gezien het meest gesofistikeerde vaartuig voor offshore-installaties op de markt. Dit vaartuig zal kunnen opereren in water dat meer dan 50 meter diep is. Op het gebied van hernieuwbare energie zal het vaartuig perfect geschikt zijn voor het aanbrengen van allerlei soorten funderingen.

Alain Bernard (CEO van de DEME-Groep) licht toe: ”Dit is het ideale werktuig om turbines van 5 tot 10 MW te installeren. De “INNOVATION I” zal de tijd die nodig is voor de assemblage en het onderhoud van de offshore-windturbines van de jongste generatie aanzienlijk verminderen. En in de olie- en gassector is het vaartuig perfect geschikt voor een hele waaier operaties.”

Het vaartuig zal medio 2012 in de vaart komen en het is reeds gecharterd, onder meer door AREVA, voor de installatie en het onderhoud van haar multimegawatt-projecten. Het hefvaartuig zal voor het eerst gebruikt worden voor de bouw van het Global Tech I-offshore-windmolenpark.

In 2010 hebben HOCHTIEF Solutions AG en NORDSEE-GeoSea (beide dochterondernemingen van DEME) ook een joint venture opgericht voor de constructie van grote delen van het Duits-Baltische windmolenpark EnBW Baltic 2. Het bedrijf zal de funderingen leveren en installeren, en de logistiek verzorgen voor de constructie van de torens en de turbines.

De oprichting van de nieuwe joint venture-onderneming tussen Hochtief en GeoSea zal de onafhankelijke aanbestedingsstrategie van beide aandeelhoudende bedrijven op het gebied van EPC-projecten (Engineer, Procure & Construct) niet veranderen.

GEOSEA is een snel groeiend bedrijf dat gespecialiseerd is in complexe offshore-constructieprojecten op zee. Het bedrijf maakt deel uit van de Belgische DEME-groep, dat toonaangevend is op het gebied van baggerwerken, scheepsbouwkunde en milieu-operaties. GeoSea is overal ter wereld actief. In Frankrijk werkt GeoSea samen met het in Lambersart gevestigde SDI, dat dezelfde expertise in de bouw van offshore windmolenparken bezit. In Costa Azul, Mexico, boorde GeoSea onlangs gigantische palen met een diameter van 3 meter in harde rots voor de bouw van een LPG-terminal. Het bedrijf werkt momenteel ook mee aan het Thorntonbank-project voor de Belgische kust waar het een 300 Mw-windmolenpark bouwt. GeoSea heeft deelgenomen aan de installatie van 15 Europese windmolenparken op zee, waaronder het Alpha Ventus-project, het EnBW Baltic 2-windmolenpark, 32 km ten noorden van het eiland Rügen en het Trianel West Borkum II-windmolenpark in Duitse wateren. Op dit ogenblik brengt GeoSea palen van tot 650 ton aan voor het Waley-windmolenpark en in het Ormonde-park in de Ierse Zee plaatst het met absolute precisie paalmantels op een diepte van 30 meter. Bij de hefeilanden van GeoSea zitten onder meer de Goliath, Vagant, Buzzard, Zeebouwer, Halewijn, Tijl II en de Kobe. Ze worden over de hele wereld ingezet, onder meer in de Noordzee, het Midden-Oosten en in Australië. Daarnaast wordt voor GeoSea momenteel nog een nieuw hefvaartuig gebouwd, de “Neptune”, dat de vorige platformen in elk opzicht nog zal overtreffen. Het actieterrein van GeoSea omvat ook meer traditionele activiteiten zoals bodemonderzoek, het boren van palen met een grote diameter en hoogtechnologisch gestuurd precisieboorwerk.

HOCHTIEF is wereldwijd één van de grootste aanbieders van bouwdiensten. Met meer dan 70 000 medewerkers en omzetresultaten van 20,16 mrd. euro in het boekjaar 2010 is de onderneming op alle internationale belangrijke markten actief. Het concern oefent activiteiten uit op het gebied van ontwikkeling, bouw, dienstverlening, concessies en exploitatie en speelt dus in de volledige levenscyclus van infrastructuurprojecten, vastgoed en installaties een rol. In de VS – de grootste bouwmarkt ter wereld – is HOCHTIEF via dochtermaatschappij Turner de nummer 1 in de industriële hoogbouw en behoort de onderneming met Flatiron tot de belangrijkste aanbieders in de wegenbouw. In Australië is het concern met dochter Leighton (HOCHTIEF-aandeel ca. 55 %) marktleider. HOCHTIEF staat al sinds 2006 omwille van zijn engagement voor duurzaamheid in de Dow Jones Sustainability Indices vermeld. Meer informatie onder www.hochtief.de/presse.

HOCHTIEF Solutions bundelt de kernactiviteiten van het concern HOCHTIEF in Europa en in enkele regio’s in de rest van de wereld. De onderneming plant, ontwikkelt, bouwt, exploiteert en beheert vastgoed en infrastructuurinrichtingen. De NV HOCHTIEF Solutions is de hoofdmaatschappij van de concerndivisie HOCHTIEF Europe en had in het boekjaar 2010 wereldwijd ca. 15.000 medewerkers in dienst. In vele regio’s en bedrijfssegmenten behoort de onderneming tot de meest innoverende marktleiders. Meer informatie onder www.hochtief-solutions.de

Meer… DEME