DEME haalt groot offshore wind contract binnen van Ørsted

DEME Offshore heeft een belangrijk contract binnengehaald voor het transport en de installatie van 165 funderingen voor het offshore windpark Hornsea Two van Ørsted in het Verenigd Koninkrijk. Naast de funderingen kreeg DEME Offshore ook het contract voor het transport en de installatie van de turbines in het windmolenpark. De contractwaarde is meer dan 200 miljoen euro.

Sea Installer Foto DEME pb 17-5-2019
‘Sea Installer’ Foto, DEME

Hornsea Two capaciteit van 1.4 GW

Hornsea Two krijgt een capaciteit van 1.4 GW en ligt ongeveer 89 kilometer voor de kust van Yorkshire. Het windpark gaat meer dan 1,3 miljoen woningen per jaar voorzien van elektriciteit. Het windpark grenst aan de noordelijke en westelijke rand van het Hornsea One-windpark, waarvoor DEME Offshore ook de funderings-, turbine- en exportkabelwerken heeft uitgevoerd.

DP3 installatieschip ‘Orion’

DEME Offshore gaat de 165 monopile funderingen transporteren en installeren en de erosiebescherming aanbrengen. De monopiles en transitiestukken worden geïnstalleerd door het nieuwe DP3 offshore installatieschip ‘Orion’, dat tegen het einde van het jaar de vloot versterkt. Het nieuwe vlaggenschip beschikt over een ongeëvenaarde combinatie van een uitzonderlijk hoog transport- en laadvermogen en een kraan met een hijsvermogen van 5.000 ton.

Begin 2022 voltooid

DEME Offshore gaat ook installatieschepen inzetten voor het transport en de installatie van 165 Siemens Gamesa 8,4 MW-turbines in het windpark. De turbine-installatie wordt uitgevoerd met de offshore installatieschepen ‘Sea Challenger’ en ‘Sea Installer’. De installatie moet begin 2022 voltooid zijn.